Zakar András, a Főkert főigazgatójának váratlan kirúgása

A Fővárosi Önkormányzat hallgatásba burkolózva kezeli a Főkert főigazgatójának, Zakar Andrásnak az azonnali hatállyal történt kirúgását, ami szakmai körökben és a lokálpatrióta civilek körében is felháborodást váltott ki.

Zakar András, aki négy és fél évvel ezelőtt nyerte el a vezérigazgatói posztot nyílt pályázaton, a Budapesti Közművek kertészeti divíziójának (Főkert) főigazgatójaként dolgozott együttműködve a fővárosi főtájépítésszel, Bardóczi Sándorral. Együttműködésük során Budapest zöldebbé és élhetőbbé tétele volt a cél, amely többek között olyan sikeres projekteket eredményezett, mint a Pünkösdfürdő Park ökológiai szemléletű megvalósítása. Zakar kezdeményezésére jöttek létre a totális gyomirtószerek nélküli zöldfelületek, esőkertek, Miyawaki-erdők és gyümölcsöskertek, valamint rovarhotelek a parkokban. Legújabb fejlesztése a holtfasövény volt.

A Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya nem reagált a többszöri írásos és telefonos megkeresésekre, amelyek Zakar András kirúgásának okait firtatták. A Budapesti Közművek (BKM) sajtóosztálya csupán annyit közölt, hogy a vezetői szinteken történő változások a hatékonyabb működést szolgálják, de konkrét indoklást nem adtak. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Bardóczi Sándor sem nyújtottak magyarázatot az esettel kapcsolatban.

Információink szerint Zakar Andrást színlelt okkal hívták be a Budapesti Közművekhez, ahol közölték vele a kirúgását, és ezt követően már nem térhetett vissza a saját irodájába. A menesztését a Munka törvénykönyve által biztosított lehetőségekkel indokolták. Bardóczi Sándor főtájépítész, aki a Főkert szakmai felügyeletéért felelős, szintén nem volt előzetesen tájékoztatva a döntésről.

Miközben a Fővárosi Önkormányzat nem nyilatkozik, a Főkert zöld szakmai programjait a vezetés továbbra is kiemeli. Karácsony Gergely főpolgármester és a Városháza is dicsérte a Főkertet, ami ellentmondásosnak tűnik Zakar kirúgása fényében.

A Telex érdeklődött a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, hogy a kirúgás mögött esetleg gazdasági visszaélések állnak-e, de a megkeresést továbbították az Országos Rendőr-főkapitányságnak, ahonnan még válasz nem érkezett. A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóosztálya pedig nem adott tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy Zakar érintett-e bármilyen büntetőeljárásban, hivatkozva a személyes adatok védelmére.