Ötvenöt gázai fogoly, köztük egy kórház igazgatója szabadon engedve Izrael által

Az izraeli hadsereg (IDF) szabadon engedett ötvenöt, hónapok óta fogva tartott gázait, beleértve a Sífa kórház igazgatóját is. A döntés ellen több izraeli politikus is tiltakozott.

Az IDF által szabadon bocsátott személyek között van Mohammad Abu Szalmija, az al-Sifa Kórház igazgatója is, akit korábban azzal a gyanúval tartóztattak le, hogy engedélyével a Hamász hadműveleti központként használta az egészségügyi intézményt. A palesztin média szerint Abu Szalmiját tavaly novemberben vették őrizetbe, és a szabadon bocsátását követően ünnepélyes fogadtatásban részesült az övezetben.

Itamar Bengvír, Izrael nemzetbiztonsági minisztere, "biztonsági hanyagságnak" nevezte az igazgató és "több tucatnyi terroristával" együtt történő szabadon bocsátását. Bengvír szerint ideje, hogy a kormányfő leállítsa Joáv Galant védelmi miniszter és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnökének a kormánynak és a biztonságpolitikai kabinetnek ellentmondó politizálását.

Amiháj Sikli, a Likud párt politikusa szintén kritizálta a döntést, mondván, elfogadhatatlan, hogy ellenszolgáltatás nélkül engedik szabadon az igazgatót, aki a kórházat a Hamász bázisaként használta, ahol "embereinket kínozták és gyilkolták". Sikli szerint a döntést sem a kormány, sem a kabinet nem fogadta el, és felelősségre kell vonni a döntéshozót az Izrael biztonságát veszélyeztető lépésért.

Benny Gantz volt háborús kabinetminiszter, aki nemrég kilépett Netanjahu kormányából, azt mondta: „Az a kormány, amely szabadon engedi azokat, akik együttműködtek az al-Sifában tevékenykedő gyilkosokkal, akik segítettek túszaink elrejtésében, operatív és erkölcsi hibát követett el, és nem vezetheti ezt a létfontosságú háborút”. Jair Lapid volt izraeli miniszterelnök is bírálta a döntést, mondván, hogy "Az al-Sifa kórház igazgatójának szabadon bocsátása egyenes folytatása a kormány törvénytelenségének és működési zavarainak, ami árt az izraeli polgárok biztonságának" – jelentette ki a Guardian beszámolója szerint.

Benjamin Netanjahu hivatala közölte, hogy azonnali vizsgálatot rendelt el, de megjegyezte, hogy „a foglyok szabadon bocsátásáról szóló döntés a legfelsőbb bírósági meghallgatásokat követte”, a szabadon bocsátásokról pedig „a biztonsági tisztviselők függetlenül döntöttek”.

Szabadulása után Abu Szalmíja a gázai Hán Júniszban működő Nasszer kórházból jelentkezett be, ahol elmondta, hogy az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok nagyon rossz állapotban vannak, ezért kulcsfontosságú, hogy mindegyikük kiszabadulhasson egy esetleges fegyverszüneti megállapodás keretei között. „Izrael mindenkit letartóztat, beleértve az orvosi csapatokat is. Vannak foglyok, akik belehaltak a kínzásokba, és vannak orvosok és egészségügyi dolgozók, akiket még mindig fogva tartanak és kezelésre szorulnak” – mondta. Azt ígérte, amint tudja, folytatja a munkát, és újjépítik az al-Sifa kórházat is, ami ismét az egészségügyi ellátás jelképe minden palesztin számára.

Az események további részletei és a szabadon bocsátás körülményei egyelőre nem ismertek.