Gayton McKenzie, a bankrablóból lett sportminiszter

Dél-afrikai Köztársaságban miniszteri kinevezést kapott Gayton McKenzie, aki korábban bankrablásért is felelősségre volt vonva, és nightclub tulajdonosként is tevékenykedett. A Hazafias Szövetség (PA) pártot vezető McKenzie a sportért, művészetért és kultúráért felelős miniszteri posztot tölti be mostantól.

McKenzie élete jelentős fordulatok sorozatát mutatja. Gengszterből vált éjszakai klub tulajdonossá, majd politikai pályára lépett, és 2013-ban alapította meg a PA pártot. Az országot 2018 óta Cyril Rampahosa vezeti az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) élén, amelynek egykori tagja volt Nelson Mandela is. Az ANC a május 29-ei választáson elvesztette a parlamenti többségét, ezáltal koalíciós kormányzásra kényszerült.

A BBC szerint McKenzie élettörténetét sokan inspirálónak találják, hiszen 15 éves korában kezdett bűnözői pályára lépni, majd hét év börtönbüntetést töltött, végül azonban sikeresen változtatott az életén. Motivációs előadóként is tevékenykedett.

McKenzie a közelmúltig Közép-Karoo polgármestere volt, és számon kérték rajta egy 60 millió forintnak megfelelő összeg elszámolását, amit egy jótékonysági vacsorán gyűjtöttek. Miniszteri kinevezése előtt nem sokkal a bíróság arra kötelezte, hogy nyilvánosságra hozza pénzügyeit a korrupció gyanúja miatt, amire ő azt válaszolta, hogy "nincs semmi rejtegetnivalóm".

Politikai elemzők szerint McKenzie egyedi stílusa és háttere vonzza a választókat. Kagiso Pooe szerint az emberek olyan vezetőkben keresnek példaképet, akik hasonló körülmények közül jöttek, és nem szégyellik ezt vállalni, mint például az előző elnök, Zuma, vagy Donald Trump.

McKenzie kampányát azonban nem mindenki fogadta pozitívan, kritikusai idegengyűlölőnek bélyegezték, miután a zimbabwei határon azzal kampányolt, hogy ki akarja űzni az országba belépni próbáló embereket.