Olaszországban lefoglaltak egy kínai katonai drónszállítmányt

Két kínai katonai drónt foglaltak le az olasz hatóságok egy dél-olaszországi kikötőben, melyek Líbiába tartottak és szélturbináknak álcázva sértették az ENSZ-embargót.

Az eset a Gioia Tauro kikötőjében történt, ahol két kínai hajó szállította a drónokat, amelyeket összesen hat konténerben rejtettek el. A konténerek fuvarlevelén „szélturbina-alkatrészek” szerepeltek, azonban az amerikaiak észlelték az anomáliát és értesítették az olasz hatóságokat.

Az olasz rendőrség átvizsgálta a szállítmányokat, és a konténerekben találtak néhány szélturbina-alkatrésznek látszó replikát, valamint a drónokat megújuló energiát hirdető marketinganyagok közé csomagolva.

A lefoglalt drónok valószínűleg Wing Loong II-es típusú katonai robotrepülőgépek voltak, amelyek felderítő és csapásmérő feladatokra egyaránt alkalmasak.

A drónokat Halifa Haftar líbiai hadúr rendelte meg, aki jelenleg Líbia középső részét tartja ellenőrzése alatt, és aki ellen nemzetközi, ENSZ által szavatolt embargó van érvényben a fegyverekkel való felszerelés tekintetében.