Nagy tűz pusztított a Lürssen hajógyárban

Több mint száz hajógyári munkás helyzete maradt tisztázatlan, miután kigyulladt a németországi Lürssen hajógyár, ahol majdnem egy teljes napig küzdöttek a lángokkal.

A hamburgi tűzoltóság és a német hadsereg két vízágyújának bevetésével sikerült megfékezni a rendsburgi Lürssen hajógyárban keletkezett nagy tüzet, amelyet július 3-án reggel sikerült eloltani. A tűz több mint 20 órán át égett, és a lángokat végül hajnal 5 óra körül oltották el, közel 400 mentőegység segítségével.

A tűz oka egyelőre tisztázatlan, de a rendőrség szóvivője szerint a 74,8 méteres Honolulu szuperjacht "parázslani" kezdett, és nem sokkal később már látható volt az első füst. A helyszínen a hőmérséklet meghaladta az 1000 fokot, ami miatt a tűzoltóság felhagyott a tűz belülről történő oltási kísérleteivel, és a tűzvizsgálók már vizsgálják a tűz okát.

A hajógyári dolgozók közül több mint 100 főt evakuáltak kisbuszokkal, egy személy kisebb füstsérüléseket szenvedett, és 24 embert füstmérgezés gyanújával láttak el. A szerda reggel munkába érkező munkásokat ismét hazaküldték, és a hajógyár jövője, valamint több száz munkahely és beszállítók sorsa is kérdésessé vált.

A Lürssen hajógyár, amely 1875-ben alapították, mára a világ egyik vezető luxus szuperjacht-építőjévé vált. A gyár olyan ikonikus szuperjachtokat bocsátott vízre, mint a 127 méteres Octopus, a 138 méteres Rising Sun, és a világ leghosszabb jachtját, a 180,61 méteres Azzamot. A Lürssen jelenleg szinte monopolhelyzetben van a szuperméretű szuperjachtok építése terén, hiszen a világ 25 legnagyobb szuperjachtja közül 13-at ők szállítottak le.