Hőhullám és erdőtüzek sújtják Kaliforniát

Kaliforniában tomboló hőhullám következtében tízezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat az erdőtüzek miatt, és több helyen, köztük Oroville-ben, le kellett mondani a július 4-ei tűzijátékokat.

A Thompson-erdőtűz következtében, mely két nappal ezelőtt kezdődött, már közel 28 ezer embert evakuáltak, és a hőmérséklet egyes területeken elérheti a 47 Celsius fokot. A hőhullám, amely a következő hét első feléig tarthat, további erdőtüzek kialakulását idézheti elő.

A tűzvész következtében eddig senki sem vesztette életét, de 74 épület vált a lángok martalékává, és közel kétezer tűzoltó küzd az oltással. Legalább négy ember sérült meg, bár a sérülések mértéke nem ismert.

A Thompson-erdőtűztől délre egy másik tűz is pusztít, amely már 800 hektáros területet érintett. Oroville városában a helyi hatóságok törölték a függetlenség napi tűzijátékot, a helyi seriff szerint ez egy szörnyű szezon, és az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy valaki felelőtlenül tűzijátékkal okozzon még több bajt.

Az erdőtűzszezon nemrég kezdődött és általában októberig tart Kaliforniában. Az elmúlt években a tűzvészek mérete és intenzitása növekedett, 1996 és 2021 között ötszörösére nőtt a leégett területek aránya az állam északi és középső részén, ami a klímaváltozás következménye lehet.

Az amerikai szakemberek szerint az államban továbbra is forró, száraz és szeles időjárás várható, helyenként a hőmérséklet elérheti a 43 Celsius fokot. A több napja tartó erdőtüzek miatt sokan még mindig nem térhettek vissza otthonaikba.