Biden egészségi állapota és a televíziós vita utóélete

Joe Biden amerikai elnök megfázásra hivatkozva magyarázta múlt heti televíziós vitában nyújtott gyenge teljesítményét, és egy orvosi vizsgálaton is részt vett, ahol megállapították, hogy jól van. A The Hill szerint azonban ellentmondások vannak a Fehér Ház kommunikációjában az elnök egészségügyi állapotát illetően.

Az elnök stábja szerint Biden megfázása hátráltatta őt a vitában, ami miatt nehezen tudta összefűzni a gondolatait és cáfolni Donald Trump állításait. A vitában láthatóan akadozó hangon és bámészkodó tekintettel lépett a színpadra, néha még a mondatait is alig tudta befejezni.

A The Hill információi szerint Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője korábban azt állította, hogy Biden február óta nem vett részt orvosi vizsgálaton. Ezzel szemben egy másik szóvivő, Andrew Bates megerősítette, hogy a vitát követően Biden orvoshoz fordult megfázás miatt, aki megállapította, hogy az elnök jól van.

Biden egy wisconsini rádióinterjúban elismerte, hogy a vitában „megbicsaklott”, de hozzátette, hogy a választóknak inkább az őt megelőző 3 és fél év eredményeit kellene értékelniük, nem pedig a 90 perces vitát. Az elnök bizakodóan nyilatkozott a választásokkal kapcsolatban, és kijelentette, hogy úgy fogják legyőzni Trumpot, mint 2020-ban.

Néhány vezető médium, valamint képviselőházi demokrata képviselők a vita után arra szólították fel Bident, hogy lépjen vissza az elnökválasztási kampánytól, és engedje át a helyét egy másik demokratának. Az elnök azonban ezt visszautasította, és arra hivatkozott, hogy a választóknak nem kellene elriasztaniuk a vitában nyújtott teljesítménye. Azóta három képviselőházi demokrata nyilvánosan szólította fel a visszalépésre, és most 168 demokrata kötődésű donor, vállalatvezető és aktivista is egy diszkrét levélben kérte meg Bident, hogy lépjen vissza, mert úgy látják, hogy el fogja veszteni a választást Donald Trumppal szemben.

A The Hill/Decision Desk HQ felmérései szerint az elnöki pozícióért folytatott harc továbbra is szoros, Trump 0,9 százalékponttal vezet Biden előtt.

Joe Biden korábbi, februári orvosi rutinvizsgálatának eredményéről az Index is beszámolt, amely szerint az elnöknek korának megfelelő betegségei vannak, de erős, egészséges és aktív. Az orvosok még a mentális képességeket felmérő kognitív teszteket sem javasolták számára.

Az elnök nyilatkozatai során többször is csetlik-botlik, és kínos helyzetekbe került, például elesett, vagy fejét beverte egy helikopterbe. Legutóbb Rishi Sunak titulusát tévesztette meg, és figyelmen kívül hagyta, hogy meghalt a brit királynő.

Donald Trump volt amerikai elnök közösségi oldalán újabb párharcra hívta ki a hivatalban lévő demokrata ellenfelét, Joe Bident. Trump egy "szabadfogású", szabályok nélküli vitára invitálta Bident, aki körül egyre csak fogyóban van a levegő a katasztrofálisra sikerült vitaszereplése után. Trump szerint ez egy újabb teszt lenne mindkettejük számára, és egy "jó, régimódi vitában" szeretne részt venni Bidentől "bármikor, bárhol". A Fehér Ház azonban kitart amellett, hogy Biden nem fog visszalépni az elnökjelöltségért folyó versenytől. Eközben az ABC csatorna ma este fog sugározni egy Biden elnökkel készült exkluzív interjút, amely további részleteket is tárhat fel az elnök állapotáról és a választási kampány jövőjéről.

A The New York Times beszámolója szerint azonban Biden egy zártkörű megbeszélésen jelezte a demokrata kormányzóknak, hogy bár visszalépni nem tervez, több pihenésre van szüksége, és este 8 után kevesebbet szeretne dolgozni, mint eddig. Az elnök szerint gyenge teljesítménye a Donald Trump elleni tévévitán többek között annak tudható be, hogy az esemény előtt sokat kellett utaznia külföldön. Biden a beszámolók szerint azzal viccelődött, hogy az egészségi állapota rendben van, „csak az agyával” vannak gondok, ami nem minden résztvevőt mulattatott el. Joe Biden minden ellenkezés ellenére kitart a jelöltség mellett, nincs információ arról, hogy a diszkrét levél megváltoztatta volna a véleményét.

Donald Trump újabb, "mindent eldöntő" vitára hívta ki Joe Bident, ahol szerinte Bidennek lehetősége lenne "bebizonyítani alkalmasságát vagy annak hiányát". A volt elnök új szabályokat is javasolt a vitához, ahol csak ketten állnának a színpadon, moderátorok nélkül. "Milyen nagyszerű este lenne. Csak mi ketten, egy az egyben, egy jó, régimódi vitában, ahogy régen. Bármikor, bárhol" – fejtette ki Trump. A második vitáról korábban már mindkét politikus kampánya megállapodott, így legkésőbb helyi idő szerint szeptember 10-én, este 9 órakor ismét a nézők előtt bizonyíthat Donald Trump és Joe Biden.