Madárszínházat létesítenek a Hortobágyon

Az Öregtavak madárparadicsománál hamarosan megnyílik a madárszínház „nézőtér”, amely egyedülálló ökoturisztikai attrakcióként nem csak hazai, hanem nemzetközi érdeklődőket is vonzhat.

Az Öregtavaknál épülő madárszínházat Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján hozzák létre, és a hortobágyi halastavak madár- és állatvilágát fogja bemutatni. Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerint az ország első madárszínháza nem csak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló lehet, sőt, a világ más térségeiből is érdeklődhetnek iránta. Az ökoturisztikai fejlesztésekre összesen 65 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, amelyből a hajdú-bihari önkormányzat 4,3 milliárd forintot használ fel a madárszínház megvalósítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a konzorciumi tagok között szerepel az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Hortobágyi Nemzeti Park is, az önkormányzat pedig konzorciumvezetőként vesz részt a fejlesztésben. Egy helyi felmérés szerint a megkérdezettek többsége hajlandó 35-50 kilométert utazni egy ökoturisztikai látványosságért, és 37 százalékuk akár 200 kilométert is megtenne ezért, így a madárszínház debreceni, hajdúszoboszlói és Tisza-tavi turistákra is számíthat.

Így fog kinézni a madárszínház nézőtere

A madárszínház egyfajta fordított állatkertként közelíti meg a természetet, ahol a látogatók egy földbe sülyesztett terem 16 méter széles üvegén keresztül, a vízfelszínnel szinte egymagasságból figyelhetik meg a vízi élővilág madarait, anélkül, hogy zavarnák őket. Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója szerint a madárszínházat az ember alkotta öregtavaknál építik fel, így nem érinti a világörökségi környezetet. A terület korábban halastó volt, de mára a természet visszavette, és egy gazdag növény- és madárvilág alakult ki, ahol a hazánkban fellelhető mintegy 430 madárfaj közül több mint 340-et figyeltek már meg.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Shakespeare híres mondatát átformálva úgy fogalmazott: "színház az egész világ, és színész benne minden madár". A madárszínház „színpadán” a madarak „játszanak”, és mesélik el történeteiket az élelmiszer-szerzéstől a szerelemen át a véres összecsapásokig. A beruházás jelentőségét abban látja, hogy Hortobágy új, versenyképes turisztikai attrakciót kap, amely bemutatja a hazai madárfajok mintegy 80 százalékát felvonultató helyi élővilágot.

: Forrás: article-1 : Forrás: article-3 : Forrás: article-4