Oroszország és Észak-Korea szövetsége Kína terveit keresztezheti

Oroszország és Észak-Korea közeledése az ukrajnai konfliktus óta új szintre lépett, ami aggodalmat kelt Kínában, és a régióban is feszültséget okoz. Az orosz elnök és Kim Dzsongun 2023-ban kötött fegyvervásárlási megállapodást, majd 2024-ben tovább erősítették kapcsolatukat, amikor Észak-Korea beleegyezett, hogy csapatokat küld Donyeck megyébe az oroszok segítségére. Cserébe Észak-Korea rakétatechnológiát és űrkutatási eszközök technológiáját kapott Oroszországtól. Ez a fejlemény nemcsak Kínában, hanem világszerte is aggodalmakat váltott ki.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hadgyakorlatot tartott, amely a térségben növekvő fenyegetésekre adott válasz volt, és a három ország vezérkari főnökei Észak-Korea elleni intézkedéseket, így a ballisztikus rakétavédelem és tengeralattjárók elleni hadviselés terén való együttműködést jelentettek be. Phenjan rakétatesztjei tovább növelték a feszültséget a régióban.

Kína aggódik, hogy az orosz-észak-koreai szövetség erősítése Phenjant még bátrabbá teheti, ami hátrányosan érintheti Kína globális pozícióit. Kim Dzsongun kijelentése, miszerint az oroszokat tekinti „legőszintébb barátjának”, meglepetést okozhatott Pekingben, ahol évtizedek óta támogatják Észak-Koreát. A kínai vezetés számára aggodalomra ad okot, hogy a megerősödő orosz-észak-koreai kapcsolatok a régióban instabilitást okozhatnak, és alááshatják Kína stratégiai célkitűzéseit.