Új funkció érkezik az androidos Chrome böngészőbe

A Google jelenleg egy olyan új funkció fejlesztésén dolgozik az androidos Chrome böngésző számára, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal manuálisan megadniuk személyi azonosító adataikat a weboldalakon, hanem a mobilos pénztárcájukból, biztonságosan hozzáférjenek ezekhez az információkhoz.

A Digital Credential API néven ismert új funkciót jelenleg a Google teszteli a Chrome androidos változatában. Ennek köszönhetően a weboldalak képesek lesznek biztonságos csatornán keresztül kérni a felhasználóktól a személyazonosításhoz szükséges információkat, mint például a jogosítvány vagy az útlevél adatait, amelyek a mobilos pénztárcákban tárolódnak.

A Google szerint ez az integráció lehetővé teszi, hogy a webhelyek hozzáférjenek a valós, azonosításhoz szükséges információkhoz a felhasználók mobilos pénztárcájából, anélkül, hogy a felhasználóknak manuálisan kellene feltölteniük különféle okmányaikat. A Chrome böngésző maga gyűjtené be a szükséges adatokat.

Amikor egy weboldalnak szüksége van az ilyen típusú adatokra, egy kérvényt küldhet a Chrome-on keresztül. A felhasználók ekkor láthatják a kérvényt, és dönthetnek arról, hogy jóváhagyják-e azt. Amennyiben a felhasználó beleegyezik, a Chrome a biztonságos csatornán keresztül továbbítja az adatokat a kérvényező oldalnak, de csak azokat az adatokat, amelyeket a weboldal kért és a felhasználó is jóváhagyott.

Jelenleg még nem ismert, hogy mikor válik elérhetővé ez a funkció, de a Google jelezte, hogy további részleteket fognak megosztani a közeljövőben, mivel még kísérleti fázisban van a fejlesztés.