A horvátországi üzemanyagárak csábítják a magyar autósokat

A horvátországi hatósági árszabályozásnak köszönhetően jelentős megtakarítást érhetnek el a magyar autósok, különösen a dízelesek, ha a szomszédos országban tankolnak. A Letenyei régi határátkelőnél sokan átlépnek Horvátországba, hogy kihasználják az olcsóbb üzemanyagárakat, ami akár 100 forintos megtakarítást is jelenthet literenként a dízel esetében.

A horvát oldalon azonban észrevették a magyar autósok érkezését, és egyes töltőállomásokon csak korlátozott számban kínálják a normál dízelt, míg a többi kútoszlopon drágább prémium üzemanyagot árulnak. A tengerpart felé haladva azonban ez a gyakorlat ritkább, és az üzemanyagok árai egységesek maradnak.

A horvát kormány rendeleti úton avatkozik be az árakba, és kéthetente felülvizsgálják azokat, hogy közelítsék a piaci realitásokhoz. Az utóbbi korrekció során a benzin literje 0,11 euróval drágult, míg a gázolaj ára 0,08 euróval emelkedett. A horvát kormány szerint a kormányzati intézkedések nélkül az árak lényegesen magasabbak lennének.

Magyarországon is emelkedtek a nagykereskedelmi árak, a 95-ös benzin átlagosan 615 forintért, a gázolaj pedig 633 forintért tankolható. A horvátországi árak még mindig kedvezőbbek, különösen a gázolaj esetében, ahol a különbség 60 forint körül van literenként.

A horvát kormány nemcsak az üzemanyagárakat igyekszik kordában tartani, hanem más területeken is intézkedik az infláció ellen. A hatodik inflációellenes csomagot már elfogadták, amelynek célja az energiaárak alacsonyan tartása és az infláció mérséklése. Az új csomag 389 millió eurót különít el az energiaárak fenntartására, és 114 millió eurót az infláció elleni küzdelemre. Az intézkedések értelmében 2024. szeptember 30-ig változatlan marad az áram ára, a gázárak pedig szintén nem emelkednek, és a állami szolgáltató kártérítést kap.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar kormány elvárása, hogy a kutak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartaniuk. Az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért a kormány szerdán napirendre tűzi a kérdést, és szükség esetén komoly szabályozói lépésekkel fog beavatkozni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újabb felszólítást intézett a kereskedőkhöz, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a magyarországi üzemanyagárak túlzott adóztatása miatt magasak, és a kereskedőknek nincs felelőssége az áremelkedésben. Az üzemanyagárak egyik legfontosabb külső meghatározója a nemzetközi olajárak alakulása, valamint a forint teljesítménye a dollárral szemben, mivel a nyersolajat dollárban jegyzik. Holoda Attila energetikai szakértő szerint az ársapkával való riogatás veszteséges benzinkutakat eredményezhet, ami tömeges benzinkútbezárásokhoz vezethet. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a világpiaci árak csökkenése esetén a hazai üzemanyagárak is mérséklődhetnek.