Orbán Viktor üzemanyagárak miatt fenyegetőzik

Magyarországon a benzin és a dízel ára magasabb a környező országok átlagánál, ami miatt Orbán Viktor miniszterelnök állami beavatkozással fenyegeti a kereskedőket.

A Kossuth rádióban tett nyilatkozatában Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kormány nem fogja eltűrni, ha Magyarországon magasabbak lennének az üzemanyagárak, mint a szomszédos országokban, és ha szükséges, intézkedni fog. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a hazai kutakon ma átlagosan 618 forint a 95-ös benzin litere, a dízel pedig 631 forintba kerül. Ezzel az átlagár 8, illetve 15 forinttal magasabb, mint a szomszédos országokban.

A miniszterelnök szerint a kormány nem tűri el, hogy a magyar fogyasztók többet fizessenek az üzemanyagért, és ha a helyzet nem változik, akkor újabb árstopot helyezett kilátásba. A forint gyengélkedése a régiós devizákhoz képest részben magyarázatot nyújthat arra, hogy miért emelkedtek az üzemanyagárak nagyobb mértékben Magyarországon.

A kormány és az üzemanyag-kereskedők közötti megállapodás részletei nem ismertek, a kereskedők nem tudnak semmiféle pozitív, kétoldalú megállapodásról, amit megkötöttek volna. A nemzetgazdasági tárca, melyet Nagy Márton vezet, az egyeztetéseken eddig csak elvárásait közölte. Nagy Márton felidézte, hogy az árakat sikerült csökkenteni az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest, de az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása veszélyezteti ezt az eredményt. A kormány azonnali lépéseket sürget, különben beavatkozik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, pénteken közzétett adatai szerint Magyarországon a családoknak többet kell fizetnie az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak. A 95-ös benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal többet. A kormány álláspontja változatlan, és az üzemanyagkereskedőktől azonnali lépéseket vár az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzet megszüntetésére.

A nyári kánikulánál is forróbb téma az üzemanyag, az árazás mögött meghúzódó ok-okozati összefüggéseket pedig másként látja a kormány, mint maguk a piaci szereplők. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a negatív világpiaci változások, mint a közel-keleti konfliktusok és a forint árfolyamának változásai is fontos szerepet játszanak az árak alakulásában.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)