A Medjugorei Szűzanya szobrát megsemmisítő férfit elítélték

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kunszentmiklósi Járásbíróság azt a román állampolgárságú férfit, aki kétszer is rongálta meg a Medjugorei Szűzanya szobrát Dunavecsén.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség tájékoztatása alapján az első incidens 2023. május 19-én történt, amikor a férfi ittas állapotban, egy kődarabbal megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség által felállított, mintegy 120 centiméter magas, üreges műgyantából készült szobrot. Az ütések következtében a szobor feje, törzsének felső része és a bal karja is letört, így a szobor helyreállíthatatlanná vált.

A vádlott nem hagyta abba a pusztítást; miután az egyházközség pótolta a szobrot, ő 2023. december 31-én ismételten megrongálta azt, ezúttal egy baltával. A férfi a szilveszteri éjszakán, egy családi veszekedés után, az anyósa kerékpárján indult el, és amikor elhaladt a körforgalom mellett, ahol a szobor állt, baltával többször megütötte azt.

Az ügyészség a bűncselekmények elismerése után próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. A Kunszentmiklósi Járásbíróság végül két év börtönbüntetést szabott ki a férfira, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztette. Az elkövető összesen körülbelül egymillió forint kárt okozott a szobrokkal végzett rongálásaival. A Blikk is megírta, hogy ugyanaz a férfi rongálta meg kétszer is a dunavecsei körforgalom közepén álló Szűzanya-szobrot: egyszer tavaly májusban, egyszer pedig szilveszterkor. A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás miatt emelt vádat az ügyben. A bíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben – ítélte el.