Zivatar, felhőszakadás, meleg – mindenre figyelmeztetést adtak ki

Magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést, míg zivatar és felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a HungaroMet.

Hétfőn többórás napsütésre lehet számítani, a gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhatnak ki záporok és zivatarok. A Duna vonalától keletre elszórtan, de nagyobb számban várhatók záporok és zivatarok, helyenként felhőszakadással kísérve.

A HungaroMet zivatar és felhőszakadás miatt elsőfokú, citromsárga, míg a magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést jelentett be. Zivatarveszély miatt több megyében, köztük Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben hívták fel a figyelmet a veszélyre. Felhőszakadásra Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben kell készülni.

A magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest, Fejér, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, míg másodfokú, narancssárga figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékre adtak ki.

Az északias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, de a zivatarokhoz erős, viharos lökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30 és 37 fok között alakul, de északnyugaton akár 30 fok alá is csökkenhet. Késő estére a hőmérséklet 20 és 28 fok közé hűl le, míg hajnalban 17 és 23 fok közötti idő várható.

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig.

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kértek, hogy aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

A hőguta és a napszúrás veszélye is fennáll

Hétfőn a kánikula miatt melegfronti tünetek jelentkezhetnek, így többek között migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, rosszullét, fáradékonyság is előfordulhat. Az északi országrészben élők gyenge hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, emiatt sokaknál fordulhat elő alvászavar és álmatlanság. Extrém erős lesz az UV-sugárzás. A legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Magyarország társadalma egyre inkább elöregszik: a KSH legfrissebb statisztikái szerint hazánk nyugdíjaskorú lakossága már a teljes népesség 20,7 százalékát teszi ki. Területileg nagy különbségek adódhatnak abban, mekkora az idősek aránya, átlagosan mekkora nyugdíjat kapnak és milyen az egészségi állapotuk. Zala, Békés, Somogy és Nógrád vármegyékben már csaknem a népesség negyede nyugdíjaskorú, miközben Pest megyében mindössze 18 százalékos a 65. életévüket betöltöttek aránya.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a költözések száma is nyolcéves mélypontra esett, míg 2022-ben még mintegy 287 ezren kezdtek új életet egy másik vármegyében, addig tavaly már csak 221 ezren (-23%). Az országban Pest vármegyében csökkent a legnagyobb arányban – éves összevetésben 31 százalékkal – az odaköltözők száma. A Dunántúl összességében nyertese a költözéseknek, a vármegyéit tekintve pedig Győr-Moson-Sopron könyvelhette el a legnagyobb a lélekszám-gyarapodást (+0,3 százalék).