Döbbenetes adatok: ennyi zöld rendszámos autó van már Magyarországon!

A zöld rendszámmal forgalomba helyezett autók száma Magyarországon 2024 júniusának végére meghaladta a 100 ezret, míg a teljesen elektromos járművek száma az utakon meghaladta az 59 ezret - derült ki a Belügyminisztérium adataiból.

2024 júniusában összesen 2881 zöld rendszámmal ellátott járművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 7,6 százalékkal többet, mint májusban, és 80,1 százalékkal többet, mint 2023 azonos hónapjában. Márciusban 2108 akkumulátoros elektromos járművet helyeztek forgalomba, ami minden idők legmagasabb száma volt. A hibrid elektromos járművek a második legnépszerűbb típus az elektromos járművek között Magyarországon, de kevesebbet regisztráltak belőlük, mint teljesen elektromosból. A plug-in hibrideknél a regisztrációk hullámzóak, és enyhén csökkenő tendenciát mutatnak. Júniusban összesen 111 PHEV kapott zöld rendszámot, szemben a májusi 91-gyel.

A zöld rendszámos járművek számának növekedése részben a nemrég 30 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett elektromos autók támogatási programnak köszönhető. A hazai vállalkozások járművenként akár 4 millió forint állami hozzájárulást is kaphatnak tisztán elektromos személygépkocsi vagy haszongépjármű vásárlásához. Június végéig mintegy 3300 cég igényelt összesen több mint 15 milliárd forintot klímabarát járművek vásárlására.

A földrajzi megoszlásból kiderül, hogy míg kezdetben Budapesten közel ugyanannyi zöld rendszámot regisztráltak, mint az ország többi részén, mára vidéken 61,1 százalékot, míg a fővárosban 38,9 százalékot regisztráltak. A környezetkímélő motorkerékpárok száma 2020. januári 66-ról június végére 583-ra nőtt. A teljesen elektromos járművek közül 59 209-et regisztráltak, ami 43 százalékos éves növekedést jelent. A hibrid elektromos járművek száma 29 646 volt, ami 35,5 százalékos éves növekedést jelent, míg a plug-in hibridek száma 14,1 százalékkal, 12 358 fölé emelkedett.

Idén ősztől jelentős változások várhatóak a zöld rendszámtáblák szabályozásában, mivel egy friss kormányrendelet-tervezet alapján a plug-in hibridek 2024. szeptember 1-jétől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) és a magyar Energiaügyi Minisztérium elektromos járművekre vonatkozó statisztikái között jelentős eltérés tapasztalható. Az ACEA csak az újonnan regisztrált, új járművekre vonatkozó statisztikákat teszi közzé, míg a magyar hatóságok az importált, azaz használt elektromos járműveket is bevonják a statisztikába.