Új Közlekedési Múzeum tervezése Debrecenben

Meghirdették a Magyar Közlekedési Múzeum – Debrecen megépítésére irányuló ötletpályázatot, melyet az Építési és Közlekedési Minisztérium tett közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A pályázatra 2024. szeptember 13-ig lehet jelentkezni, a nyertesek összesen 94,8 millió forintos díjazásban részesülnek.

Az ötletpályázat célja egy olyan épület, vagy épületegyüttes tervezése, amely a jövőbe mutató megoldásokat és az innovációt helyezi előtérbe. A tervezési helyszín Debrecen külterületén található, az M35-ös autópálya, a BMW körút és a BMW gyár autópálya lehajtója által határolt területen.

A pályázatot eredetileg augusztus elejére tervezték, de már július 5-én közzétették, és a beadási határidőt 2024. szeptember 13-ára tűzték ki. Az eredményhirdetés 2024. október 18-ára várható.

A korábban tervezett 150, majd 120 millió forintos keretösszeg helyett a Minisztérium végül 94.8 millió forintot szán a díjazásra. Egy pályamunka esetén a legnagyobb díj összege 25 millió forint, míg a legkisebb megvételi összeg 3 millió forint. Az első három helyezett mellett a megvételben részesített pályaművek is meghatározásra kerülnek.

A tervezett kulturális és innovációs központ becsült alapterülete 14 000 négyzetméter lesz, és az intézménynek nem csak állandó és időszaki kiállításokat kell majd befogadnia, hanem oktatási és konferencia funkciókat, valamint üzleti rendezvényeket is kell szerveznie. A beruházáshoz összesen 6,5 hektárnyi területet használnának fel.

A pályázat szerint a múzeum a világ legújabb technikai, műszaki és természettudományi múzeumainak színvonalát célozza meg, évi 350 000 látogató befogadására lesz alkalmas. Az új intézmény a magyar kutatás-fejlesztés eredményeit is bemutatja majd, és a jövőről való együtt gondolkodás nemzetközi tudásközpontja lehet.

Lázár János májusban jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot, és a 150 milliárd forintos beruházást a debreceni BMW-gyár közelében valósítanák meg. A miniszter szerint a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése az ország gazdasági érdeke.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum korábbi főigazgatója, a Facebookon öt pontban foglalta össze ellenérveit. Ezek között szerepelt, hogy Budapesten él a teljes magyar lakosság harmada és itt összpontosul a turizmus is, miközben Debrecenben a közvetlenül elérhető lakosság és turizmus is kevesebb, mint a tizede a fővárosinak. Vitézy súlyos károkozásnak nevezte, hogy Lázár elköltöztetné a fővárosból a múzeumot, amelynek új épületét eddig Kőbányára, az Északi Járműjavítóba tervezték, és az utóbbi években mintegy 8 milliárd forintot költöttek a beruházás előkészítésére.

A Közlekedési Múzeum Debrecenbe – egy ma még szántóföldként hasznosított területre – való költöztetésének ötlete egyébként röviddel a budapesti főpolgármester-választás előtt került napvilágra, azt pedig Vitézy Dávid és Karácsony Gergely egyaránt ellenezte.