Nagy Márton átvette a hadiipari holdingcég felügyeletét és a HungaroControl vezetőjét is behívta

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton rendeletet adott ki, amely értelmében ő gyakorolja a N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. tulajdonosi jogait, amely a honvédelmi miniszter hatásköréből került át hozzá. Emellett a HungaroControl vezetőjét is behívta, hogy megvitassák a légiközlekedési problémákat.

A hvg.hu múlt heti beszámolója szerint a kormány tagjainak hatásköri listájában történtek változások. Ezen változások eredményeként a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton felelősségi körét kibővítették a védelmi ipari fejlesztések és beruházások területén, és mostantól ő határozza meg a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait az érintett minisztériumok bevonásával.

A nemzetgazdasági miniszteri rendelet vasárnap este jelent meg, amely kimondja, hogy Nagy Márton veszi át az N7 Holding tulajdonosi jogait. Ez a holding többek között olyan hadiipari vállalatokat fog össze, amelyek a magyar hadsereg Lynx és Gidrán harcjárműveihez gyártanak lőszereket, valamint a Hungarocontrol is része a szervezetnek.

Korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Forbes-nak nyilatkozva azt mondta, hogy az N7 holding a megszűnt Technológiai és Ipari Minisztériumtól került át a honvédelmi minisztériumhoz 2022 novemberében. Azonban ez a helyzet most megváltozott, és a holding vezérigazgatói posztját Palkovics László töltötte be, aki a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője volt, de 2022-ben, az Energiaügyi Minisztérium megalakulását követően, és saját hatáskörének csökkenése miatt lemondott a kormánytagságról.

A nemzetgazdasági miniszter a HungaroControl vezetőjét, Tóth Lászlót is behívta, hogy megvitassák a nyári utazási főszezonban rendszeressé vált repülőgépkéséseket és járattörléseket, amelyek miatt családok százainak kellett méltatlan helyzetet elszenvedniük a megfelelő tájékoztatás és ellátás hiánya miatt. Nagy Márton a helyzet orvoslása érdekében fogadta a vezérigazgatót, és leszögezte, hogy a HungaroControl-nak mindent el kell követnie a zavartalan forgalom biztosítása érdekében. A nemzetgazdasági miniszter a kialakult anomáliák kezelése és az áldatlan állapotok felszámolása érdekében olyan akcióterv kidolgozását várja el a HungaroControl vezetőjétől, amely rövid és középtávon is megoldást jelentő javaslatokat tartalmaz.