A magyar dinnye bőséges kínálata a boltokban

Július elejétől megkezdődött a hazai dinnyeszezon, és a magyar üzletláncok polcain már mindenhol megtalálható a mézédes, itthon termesztett görögdinnye. A termőterület növekedése és az eddig kedvező időjárásnak köszönhetően jó minőségű és bőséges dinnyekínálat várható, ami az árak eséséhez vezethet, és a nagyáruházak már akciókkal is készülnek az idényre.

A magyar vásárlók továbbra is a hagyományos dinnyefajtákat részesítik előnyben, de egyre népszerűbbek az újabb típusok is, mint a mini, a mag nélküli és a sárgabélű dinnyék. Az árak jelentősen változhatnak attól függően, hogy hol vásároljuk meg a dinnyét, és nem biztos, hogy a piacokon találjuk meg a legolcsóbb ajánlatokat. Például az orosházi termelői piacon 500-350 forintba kerül a dinnye kilója, míg a nagyáruházakban akciós áron, akár 269 forintért is hozzájuthatunk.

Horváth Béla csányoszrói termelő szerint a nagy üzletláncok gyakran olcsóbban kínálják a magyar dinnyét, mint a piacok, de a piacokon általában a legjobb minőségű, válogatott árut lehet megvásárolni. Horváth Béla az Auchannak szállít dinnyét 180 forint/kg + Áfa áron, és úgy véli, hogy a nagy üzletláncok a szezonban nagyon alacsony haszonkulccsal dolgoznak a dinnyével.

A hipermarketekben az árak szóródnak, a Tescoban például a minigörögdinnye és a mag nélküli dinnye kilója 798 forint, míg a SPAR 349 forintért kínálja a dinnyét. Az Auchanban 258 forintért, a mag nélküli fekete héjú dinnye pedig 499 forintért kapható. A Penny kifejezetten a magyar dinnyét hirdeti 229 forintos áron.

A vásárlói igények az évek során jelentősen megváltoztak, a német fogyasztók például már nem részesítik előnyben a nagy méretű dinnyéket. A mag nélküli változatok iránti igény is növekszik, és a termelők igyekeznek alkalmazkodni ezekhez a trendekhez. Magyarországon mintegy 100 fajta vetőmag áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a számára piacképes fajtát. A hazai dinnyeszezon évről évre hosszabbodik, tavaly még októberben is szedtek jó minőségű dinnyét a földekről.

A dinnyeválasztás során érdemes a színekre figyelni, például a dinnye alján látható sárga folt, a csíkos dinnye kontúros vonalai, vagy a fekete héjú dinnye mattulása jelzésértékű lehet. Fontos, hogy a dinnye a méretéhez képest minél súlyosabb legyen, és ha lehet, olyan helyről vásároljunk, ahol korábban már jó tapasztalataink voltak.

A dinnye fogyasztása jelentős segítség a folyadékpótlásban, hiszen több mint 90 százaléka víz. A sárgadinnye kiváló karotin és C-vitamin forrás, míg a görögdinnyében található citrullin és likopin egészségmegővő hatású. A dinnyemagok is értékes tápanyagokat tartalmaznak, például vasat, cinket, kalciumot és B-vitaminokat.

A magyar dinnyetermesztők az elmúlt évtizedekben kiszorultak a hagyományos exportpiacokról, ami miatt a termőterület is csökkent. A szakmai összefogásnak köszönhetően azonban ismét bővül a termőterület, és javult a kapcsolat a kereskedelmi láncokkal. A termésátlag és a termésbiztonság növekedése mellett a megszokott íz megmaradt, sőt, javult a minőség.

Magyarországon évente átlagosan 10-12 kilogramm dinnyét fogyasztunk, és a tudatosabb, egészségesebb étrendnek köszönhetően az átlagos fogyasztás 4,5 kilogrammal nőtt 2010 óta. A hazai klíma előnyös a dinnyetermesztésnek, mivel a nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, így a hazai dinnyék ízletesebbek, mint a déli országok dinnyéi.