Öngyilkos hangyák: A Colobopsis explodnes védelmi stratégiája

A hangyák lenyűgöző képességeikkel és hihetetlen túlélési stratégiáikkal ismertek, de kevesen tudják, hogy bizonyos fajok, mint a Colobopsis explodnes, képesek önmaguk felrobbantásával megvédeni a kolóniát.

A Földön élő hangyák száma húszbilliárd körülire tehető, és ezek az apró lények rendkívül sokoldalúak. Van, amelyik fajta rabszolgákat tart, mások lopnak, vagy éppen élő éléskamrákká válnak a túlélés érdekében. A Colobopsis explodnes azonban egy különleges védekezési módszert alkalmaz: ha veszély fenyegeti a kolóniát, a dolgozó hangyák felrobbantják magukat, hogy megvédjék a fészket.

A Colobopsis explodnes dolgozói különleges, mérgező, sárga trutyit termelő mirigyekkel rendelkeznek, amelyek a fejüktől a potrohukig húzódnak. Ha egy ellenség, például egy szöcske megközelíti a fészket, a dolgozók ráugranak, és felrobbantják ezeket a mirigyeket, így megölik vagy legalábbis megbénítják az ellenséget. Érdekesség, hogy egyes tudósok szerint ennek a trutyinak curryhez hasonló illata van.

Ezt a délkelet-ázsiai és indiai esőerdőkben élő hangyafajt először 1916-ban jegyezték fel, majd hosszú időre feledésbe merültek, egészen 2018-ig, amikor Dr. Alice Laciny és munkatársai publikáltak egy tanulmányt a robbanó hangyákról. A kutatócsoport négy éven át vizsgálta a Colobopsis explodnes védekezési mechanizmusát, amit autothysisnek neveznek, ami görögül az önfeláldozást jelenti.

A robbanó hangyákhoz hasonlatos védekezési taktikát alkalmaz a Neocapritermes taracua nevű termesz faj is, amely szintén Délkelet-Ázsiában őshonos. Ezek a termiták életük során robbanó zsákokat hordoznak magukon, amelyek kék kristályokat tartalmaznak. A legidősebb egyedek rendelkeznek a legnagyobb robbanó zsákokkal, és amikor harcra kerül a sor, ők robbantanak fel elsőként, összekeverve a kristályokat a nyálukkal, így létrehozva egy halálos keveréket, ami az ellenséget és saját magukat is elpusztítja.