A jövő ablakai: Öntisztító és hűtő hatású szuperüveg

Német mérnökök egy új fejlesztésének köszönhetően jelentős energiamegtakarítást ígérő ablakokat hoztak létre, amelyek képesek önmagukat tisztítani és hűteni az épületeket.

A Karlsruhei Műszaki Egyetem mérnökei által kifejlesztett új anyag, a polimer alapú mikrofotonikus multifunkciós metaanyag (PMMM) nemcsak átlátszóbb az üvegnél, hanem a hőszigetelő képessége is jóval nagyobb, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyabban tartsa távol a nyári hőséget az épületektől.

Gan Huang, a tanulmány vezető szerzője szerint a PMMM alkalmazható a falakon és a tetőn is, és a tesztek során hat fokkal hűvösebb volt az anyaggal felszerelt helyiség a környezet levegőjéhez képest. Ez a sugárzásos hűtés elvén működik, amely során a felület infravörös sugárzás formájában hőt bocsát ki magából, így csökkenti a belső hőmérsékletet.

A PMMM egy másik előnyös tulajdonsága, hogy öntisztító képességgel rendelkezik, amit a felületén található apró, gúlához hasonló strukturális elemek tesznek lehetővé. Amikor víz éri az anyagot, a cseppek magukkal viszik a szennyeződéseket, így megkönnyítve az ablakok karbantartását.

Jelenleg még nem ismert, hogy a PMMM tömeggyártása mennyire megvalósítható, vagy mennyibe kerülne egy ilyen termék, de a potenciális energiamegtakarítás miatt a háztartások számára jelentős segítséget jelenthetne a rezsi csökkentésében.