Az űrbe is költözhetnek a szerverparkok

Európai cégek komolyan megvizsgálták, hogy gazdaságilag életképesek lehetnek-e űrbe telepített adatközpontok és arra jutottak, hogy az üzleti modell több milliárd eurónyi hasznot hozhat 2050-re – áll a Wall Street Journal tudósításában.

Az Európai Unió által támogatott tanulmány szerint a Thales Alenia Space, egy francia és olasz űrvállalat tervei szerint az űrbeli adatközpontok előnyei között szerepel az olcsó energia, a kisebb karbonlábnyom és a rentabilitás. Az Ascend, azaz az Advanced Space Cloud for European Net zero Emission and Data sovereignty projekt célja, hogy Európa számára zéró kibocsátást és adat-önrendelkezést nyújtó fejlett űrbeli felhőszolgáltatást biztosítson. Az adatközpontok a digitális korszak alapvető infrastruktúrái, melyek irgalmatlan mennyiségű energiát fogyasztanak, ami komoly környezeti problémát jelenthet. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az adatközpontok feleltek az üvegházgázok kibocsátásának 0,6 százalékáért, az energiához kapcsolódó kibocsátás tekintetében pedig 0,9 százalékáért. Az űrben a napenergia előállítása hatékonyabb lehet, mivel nincs éjszaka vagy borult ég, és a napelemek évtizedekig működőképesek maradhatnak.

A Thales Alenia Space kiemelte, hogy az űrben hűtővízre sincs szükség, azonban az űrben a hűtés komoly kihívást jelent, mivel nincs közeg, ami elszállítsa a hőt, így nagy kiterjedésű radiátorokat kell üzembe állítani. A kozmikus háttérsugárzás miatt az űrben több adathiba is előfordulhat, és a hardver javítása sem egyszerű, mivel nem utaznak űrhajós rendszergazdák. A tanulmány szerint fontos a kevésbé szennyező hordozórakétát használni, például a Delta IV rakétát, amelynek RS-68 hajtóművei folyékony hidrogénnel és oxigénnel működnek.

Szakértők szerint a mélytengerekbe telepített adatközpontok lehetnek egy másik megoldás, ahol a tengeri áramlatok által hajtott turbinák szolgáltatják az áramot és a hűtést is. Azonban ez a megoldás is túlzottan optimista lehet, főleg ha a hajózás nagy karbonlábnyomára gondolunk. Az európai adatok és szuverenitás védelme is fontos cél, ami nemzetközi politikai kérdés, és a kontinens egyre kevésbé számíthat az Egyesült Államok katonai védelmére. A francia és olasz fegyvergyártók új infrastruktúra és műszaki képességek fejlesztésére tehetnek ajánlatot, amire a vételi szándék biztosan adott.

: (MSN)