A Balaton-átúszás nevezési díjának emelkedése felháborodást váltott ki

Az idei Balaton-átúszás nevezési díjának jelentős emelkedése miatt több család is kritikával illette a szervezőket, akik a közösségi oldalukon fejezték ki nemtetszésüket. Az eseményre való nevezés ára az elmúlt években folyamatosan emelkedett, azonban az idei áremelés különösen magas, ami miatt a nyári sportprogram már-már luxussá vált sokak számára.

A 42. Lidl Balaton-átúszáson az árak jelentősen megugrottak az előző évekhez képest, és bár a korai nevezési időszakban még kedvezőbb áron lehetett jelentkezni, az április 22-i határidő után már lényegesen többet kell fizetni. A teljes, 5,2 kilométeres távra tavaly még 16 ezer forintból is lehetett nevezni, idén azonban már az első árfordulóban is 17 500 forintot kell fizetni, míg a Spuri Aranykártyával rendelkezőknek 15 500 forintba került a nevezés. Aki lemaradt az első árfordulóról, annak Aranykártyával is minimum 16 500 forintot, anélkül pedig 18 500 forintot kell kifizetnie.

Egy négytagú család esetében ez azt jelenti, hogy 74 ezer forintot kellene csak a nevezési díjra költeniük, ha a Balatonon szeretnének átúszni. A helyszínen történő nevezés még drágább, fejenként 20 ezer forintba kerül, az Aranykártyával rendelkezőknek pedig 18 ezer forintot kell fizetniük. Két évvel ezelőtt, 2022-ben a helyszíni nevezés még csak 13 ezer forintba, az Aranykártásoknak pedig 10 ezer forintba került.

A nevezési díj tartalmazza az egyedi érmet minden célba érkezőnek, chipes időmérést, eredménylistát, online oklevelet, célcsomagot, valamint a 27 százalékos ÁFA-t is, ami a nevezési díj összegének 21,26 százalékát teszi ki. Emellett a nevezési díj része egy ingyenes hajójárat is egy útra Balatonboglár és Révfülöp között, továbbá a biztosított útvonal, az orvosi szolgálat és maga a részvétel az eseményen.

A szervezők a drasztikus áremelkedésre reagálva hangsúlyozták, hogy egy ilyen nagyszabású esemény szervezése több hónapos, összehangolt munkát igényel, amely a vízirendészet, vízimentők, meteorológusok és vitorlásklubok munkájából áll össze. Kiemelték, hogy a vízirendészeti szabályok miatt a Balaton-átúszást évente csak egyszer lehet megrendezni, és a parttól való eltávolodás is korlátozott. Az útvonal mentén mintegy 150 vitorlásból álló úszófolyosó biztosítása, valamint a vízirendészet, az orvosi személyzet és az esemény infrastruktúrájának költségei is jelentős kiadásokat jelentenek a szervezők számára.

A rendezvény időjárásfüggősége miatt a meghirdetett időpontban való megrendezés csak az esemény hetében, csütörtökön dől el. Három tartalék hétvége áll rendelkezésre, de a halasztott időpontban a résztvevők száma jelentősen csökken, miközben a költségek majdnem azonos szinten maradnak. Korábban már előfordult, hogy egyik hétvégén sem lehetett az úszást megtartani.