Új víztisztító technológia Norvégiából

Norvég mérnökök egy olyan víztisztító rendszert fejlesztettek ki, amely képes az ipari szennyvizet ivóvízzé alakítani, miközben az ipari hulladékhőt hasznosítja, így két jelentős környezeti problémát is kezel.

Norvégiában a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói dolgoztak ki egy módszert, amely az ipar által termelt szennyvizet tisztítja meg és alakítja ivóvízzé, ehhez pedig az ipari folyamatok során keletkező hulladékhőt használnak fel. Az Interesting Engineering szerint ez a technológia jelentős részét képezheti a globális energiafelhasználásnak, és a gyártási folyamatok végén keletkező hulladékhőt hasznosítja, amely egyébként a vizekben vagy a levegőben végződne, pazarlás nélkül.

A kutatók szerint évente 20 TWh hulladékhő keletkezik Norvégiában, ami megfelel a norvég háztartások éves energiaigényének felének, vagy akár az összes fűtésre használt energia mennyiségének. Kim Kristiansen, az egyetem kémikusa és csapata a hulladékhő és az ipari szennyvíz problémájára kerestek közös megoldást.

A megoldás egy vízlepergető membrán használatán alapul, amelynek kis pórusain keresztül a szennyezett vizet elpárologtatják, így a másik oldalon kicsapódó kondenzvíz már iható. A módszer alkalmas a szilárd szennyeződések és a tengervíz sótartalmának kiszűrésére is, ehhez azonban hőenergia szükséges, amit az ipari hulladékhő biztosít. A kutatók szerint a technológia világszerte alkalmazható minden iparosodott országban. Az eredményeket a Desalination című szaklapban publikálták.