Skidbladner: Új szélfarm Svédországban

Svédországban tervezik megépíteni a Skidbladner nevű szélfarmot, amely 147 turbinával és 2,2 GW-os kapacitással évente 11,7 TWh elektromos áramot termelne, ezzel fedezve Stockholm lakosságának felét.

A Skidbladner projekt, amelyet a svéd Eolus cég tervez, egy hatalmas tengeri szélfarmot jelent, amely a Stockholm nagyjából egymilliós lakosságának éves áramszükségletének felét képes lenne biztosítani. A tervek szerint a Gotska Sandön szigetétől mintegy 20 kilométerre északra helyezkedne el az erőmű, amely 1400 négyzetkilométeren terülne el, és a turbinák akár 360 méter magasságig is nyúlhatnának.

A svéd kormány jóváhagyása esetén a Skidbladner 2033-ban kezdhetné meg a működését, és a tervek szerint a tengerfenékhez rögzített turbinák révén lenne stabil és biztonságos az áramtermelés. A projekt nem csak a Skidbladner létesítését foglalja magában, hanem egy másik, Herkules névre keresztelt szélfarmot is, amely a Skidbladnerrel együtt összesen 4,6 GW kapacitást és évi 25 TWh áramtermelést jelentene.

Az Eolus vezérigazgatója, Per Witalisson kiemelte, hogy Svédországnak nagy szüksége van az új villamosenergia-forrásokra, és a megoldást a tengeri szélerőművek kapacitásának bővítése jelentheti. A tervezett szélfarmok által termelt áramot víz alatti vezetékeken keresztül szállítanák Stockholmig, amely a terület közelében fekszik.

Svédország jelenleg is rendelkezik a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőmű-kapacitásával, összesen 68 GW-t jelentve. A Skidbladner és a Herkules projektek megvalósulása tovább erősítheti az ország vezető szerepét a megújuló energiaforrások terén.

A svéd kormányzat nem csak az energiaellátás terén jár előre, hanem aktívan részt vesz a nemzetközi jog és emberi jogok védelmében is. Nemrégiben bekérették a stockholmi külügyminisztériumba az iraki ügyvivőt, miután Irakban három svéd állampolgárt halálra ítéltek egy lövöldözésben való részvétel miatt. A svéd külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Svédország és az Európai Unió elítéli a halálbüntetés alkalmazását, és minden lehetséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a halálos ítéletek végrehajtását.