Rezsicsökkentés a négyzeten: forradalmi szuperüveg a Karlsruhei Technológiai Intézettől

Az új, Karlsruhei Technológiai Intézet által kifejlesztett szuperüveg jelentős előrelépést jelenthet az építőiparban, öntisztító képességével, kiváló fényáteresztő tulajdonságaival és hőszigetelési képességeivel.

A Karlsruhei Technológiai Intézet kutatói által létrehozott új szuperüveg a hagyományos üvegekhez képest több előnnyel is rendelkezik, mint például jobb fényáteresztő képesség, öntisztító technológia és kiváló hőszigetelés. Ezek a tulajdonságok megváltoztathatják a jövő házainak kinézetét és felépítését. Azonban jelenleg még nem ismert, hogyan lehetne ezt az anyagot tömeggyártásban előállítani.

Az üveg sokféle alkalmazása ellenére a hagyományos üvegek több problémával is rendelkeznek, mint például a könnyű törékenység, a nehezen tisztíthatóság és a nem megfelelő hőkezelés. A Karlsruhei Technológiai Intézet kutatói által kifejlesztett "Polimer alapú mikrofotonikus multifunkcionális metaanyag" (PMMM) ezeket a problémákat hivatott kiküszöbölni, és a hagyományos üvegnél átlátszóbb, valamint jobb hőszigetelő képességgel bír.

Öntisztító és hőkizáró tulajdonságok

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a PMMM falakon, ablakokon és tetőkön is alkalmazható lenne. A kutatások alapján a PMMM-el szerelt helyiségek átlagosan hat fokkal hűvösebbek voltak, mint a hagyományos üvegablakos helyiségek. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy a PMMM infravörös sugárzás formájában hőt bocsát ki magából, így hűti magát. Emellett az anyag mikroszkopikus méretű, piramisokhoz hasonló alakzatokkal rendelkezik a felületén, amelyek öntisztító képességet biztosítanak. Amikor víz éri a felületet, az a strukturális elemeknek köszönhetően képes átjárni azt, és magával viszi a szennyeződéseket.

A PMMM tömeggyártásának kérdése még megoldatlan, és a kutatók nem rendelkeznek információval a négyzetméterenkénti árról sem. A gyártástechnológia komplexitása alapján feltételezhető, hogy az ára jelentősen magasabb lenne, mint a hagyományos üvegé, de a rezsicsökkentő hatásának köszönhetően hosszú távon megtérülhetnek a nagyobb kezdeti költségek.