Hajléktalant meggyilkoló fiatal tagadja bűnösségét

Kedden kezdődött el a Pécsi Törvényszéken egy 21 éves férfi büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy előre kitervelten és különös kegyetlenséggel megölt egy hajléktalant Pécsett. Az ügyész 12 év fegyházbüntetést kért rá, de a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A vádirat szerint a férfi élete tragédiákkal teli volt, miután elvesztette apját és nővérét, amiután elszigetelődött és gyógyszereket szedett, valamint rendszeresen alkoholt fogyasztott. Tavaly év elején viselkedése agresszívvá vált, gyilkosságokkal teli filmeket nézett, és az emberölés gondolatával foglalkozott, amit hangfelvételeken is rögzített.

A férfi tavaly augusztus 20-án egy egyetemi gólyatáborba utazott, de másnap hajnalban viselkedési problémák miatt édesanyjának haza kellett vinnie Pécsett lévő lakásukba, amely egy negyedik emeleti lakás volt. Hajnalban a vádlott kiment az utcára, ahol találkozott a későbbi áldozatával.

A vádlott a hajléktalan férfit lakására invitálta, étellel kínálta, majd a konyhaasztalnál evés közben kalapáccsal többször fejbe ütötte. Az áldozat védekezni próbált, de a támadója tovább bántalmazta, végül konyhakéssel háromszor mellkason szúrta, ami következtében a sértett a helyszínen életét vesztette.

Az RTL Híradó beszámolója alapján a vádlott a tárgyaláson nem ismerte be a bűnösségét, és korábbi vallomásait ismertették, amelyekben azt állította, hogy zaklatott állapotban volt, 15 darab gyógyszert vett be, italt fogyasztott, és céltalanul bolyongott a városban. Emlékei szerint örült, amikor társaságra talált a hajléktalan személyében. A bűncselekménnyel kapcsolatban korábban így nyilatkozott: „Tompa voltam, nem értettem mi történik. Észrevettem a fejemből folyó vért, bepánikoltam. Ekkor keltem fel és nyúltam a konyhakésért, mellyel többször mellkason szúrtam. Egyszerűen képtelen voltam ésszerű gondolkodásra. Nagyon sajnálom, nem tudom, mi váltotta ki ezt nálam”.

A férfi korábban hangfelvételeken kifejtette, hogy „Ez nem mehet így tovább. Előbb vagy utóbb, sajnos vagy nem sajnos, de meg fogok ölni valakit.” Jelenleg azonban nem ismerte be a bűnösségét és nem fogadta el az ügyészség által felajánlott 12 éves büntetést, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Ha az előkészítő ülésen beismerte volna bűnösségét, az ügyészség 12 év börtönt kért volna, de mivel ez nem történt meg, a tárgyalás októberben fog megkezdődik.