Tarsoly Csaba védelmében: vádak és bizonyítékok kritikája

Tarsoly Csaba, a Quaestor-per elsőrendű vádlottja és a cégcsoport korábbi vezére, az utolsó szó jogán beszélt az őt ért vádakról és a nyomozás során felmerült problémákról a Fővárosi Törvényszéken.

„A rám terhelt bűncselekményeket nem követtem el sem felbujtóként, sem tettesként, sem társtettesként” – hangoztatta Tarsoly Csaba, aki szerint a vádirat "1950-es évekre hajaz", és rengeteg problémát tartalmaz. Kritizálta a vádak felépítését, a bizonyítékok minőségét és hitelességét, valamint a szakértői vélemények kompetenciáját és elfogulatlanságát. Tarsoly szerint a védelem jogát megfelelően biztosították számára, és "rendben volt" a hatékony védelemhez való jogáról szóló rész.

A Quaestor-csoport öncsődjét követően kialakult helyzetet Tarsoly azzal hasonlította össze, hogy ha az állam partnerként viselkedik, akkor a problémákat finanszírozási újratervezéssel meg lehet oldani, míg a Quaestor esetében ez nem történt meg. A vádlott szerint a cégcsoport ingatlanjai jelentették a fedezetet, amelyeket az állam és a felszámolók "elkótyavetyéltek", így más vállalkozók és cégek jártak jól a felvásárlásokkal.

Tarsoly arra is kitért, hogy a Quaestortól jogtalanul "kirámolt" 193 millió forint ügyében nem történt nyomozás, és bár nem kíván senkit vádolni, de mint végső tulajdonost, őt megkárosították. A börtönben töltött időről úgy nyilatkozott, hogy bár nehéz volt, de kiállták, és célja, hogy a törvényesen lefoglalt vagyontárgyak legyenek a per alapjai.

A Quaestor-botrány bírósági eljárása hosszú idő óta húzódik, és több problémába is ütközött, például több szakértő visszamondta a bíróságnak szóló szakvéleményt. Az ügyészség is próbálta felgyorsítani az eljárást, de Tarsoly a szakértőket inkompetensnek nevezte. A vádlott házát a felszámoló eladta, de nem adta át az új tulajdonosnak, amikor a NAV-val együtt megjelentek a telken. Az ügyben hamarosan ítélet várható.

Tarsoly szerdai és pénteki felszólalásában arról beszélt, hogy az ügy 2016-os kezdete óta több mint 300 alkalommal járt a bíróságon. A Quaestor-csoport 2015-ben jelentett öncsődöt, az ügyfelek azonban hiába próbálták kivenni bennragadt pénzüket, a cég 210 milliárdnyi kötvényéből mintegy 150 milliárd forintnak az MNB szerint nem volt fedezete. A bírósági eljárás 2016 óta húzódik, a cég vagyonát az állam árverésre bocsátotta.