Joe Biden jetlag miatt teljesített rosszul a vitán, de nem lép vissza

Joe Biden amerikai elnök szerint a jetlag volt az oka annak, hogy rosszul teljesített az elnökjelölti vitán, mivel „nem volt okos több alkalommal körbeutazni a világot” a vita előtt.

Egy kedd esti magánadománygyűjtésen Virginiában beszélt arról, hogy figyelmen kívül hagyta a stábja figyelmeztetését, ami miatt „majdnem elaludt a színpadon”. Biden hozzátette, hogy ez nem kifogás, hanem magyarázat, és bocsánatot kért a vitán nyújtott teljesítményéért. Az elnök kiemelte, hogy „kritikusnak” tartja a választás megnyerését.

A demokrata jelölt első megméretése nem sikerült jól: nem tudott meggyőzően szerepelni, fakó hangon beszélt, gyakran belezavarodott a mondandójába, és nem használta ki a kedvező lehetőségeket. A sajtóbeszámolók szerint a pártján belül is katasztrofálisnak ítélték meg a teljesítményét, és magas szinten is felmerült, hogy le kellene cserélni. Biden azonban kijelentette, hogy nem lép vissza, annak ellenére, hogy a New York Times szerkesztősége is ezt javasolta, mondván, hogy ezzel csak Donald Trump esélyeit növeli. A visszalépés lehetőségét családjával is megvitatva végül úgy döntött, hogy folytatja a versenyt.

Az elnök pénteken az ABC Newsnak ad interjút, ami az első nyilvános megjelenése lesz a vitát követően, és várhatóan válaszolni fog a jelöltségével kapcsolatos kétségekre is. A Demokrata Pártban egyre nagyobbak a kétségek jelöltségével kapcsolatban, és többen is nyilvánosan kérték a visszalépését. Nancy Pelosi kaliforniai képviselő óvatos szkepticizmusát fejezte ki, míg Tim Ryan korábbi demokrata képviselő Kamala Harris alelnököt szeretné Biden helyén látni. James Clyburn képviselő azonban támogatásáról biztosította Bidet, mondván, hogy a demokratáknak mindent meg kell tenniük az elnök támogatására. Biden eddigi nyilatkozatai alapján nem tervezi a visszalépést, és családja is ezt javasolta neki. Az elnök is elismerte, hogy a múlt csütörtöki elnökjelölti vitán nyújtott teljesítménye nem volt a legjobb, az elnök a június elejei két tengerentúli útja miatti időeltolódást okolta.