Harmadfokú hőségriasztás az egész országra

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére 2024. július 7-én, éjféltől július 12-én, csütörtök éjfélig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet. Ezért kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, a megerőltető fizikai munka kerülése és a több pihenés. A szabadtéren dolgozóknak és a szabadtéri rendezvényeken részt vevőknek ajánlott a bő, szellőző ruházat és a naptej használata a leégés ellen, valamint napellenzős sapka vagy kalap viselése a napszúrás elkerülése érdekében.

Figyelmeztetések és tanácsok a hőségriasztás idejére

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, mint például a munkavégzés vagy a hosszantartó sportolás, hőgutát okozhat, amelyben a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Ebben az állapotban életveszélyes állapot is kialakulhat, különösen fiatal felnőtteknél, akik a rossz közérzet ellenére tovább folytatják a tevékenységet. A kánikulában a futást és kerékpározást kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott végezni. Aki mégis aktív pihenési formát választ a hőségriasztás ideje alatt, gyakran tartsa pihenőt, hűtse csuklóját, tarkóját, és nedvesítse be pólóját.

A vízparton nyaralóknak tanácsos a déli órákban kerülni a napozást, és hűteni kell magukat a vízbe menetel előtt, valamint kerülni kell a felhevült testtel történő vízbe ugrást. Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik, mivel a nagy meleg kedvezőtlen hatással lehet rájuk. A gyermekeket és háziállatokat egy percre sem szabad a parkoló autóban hagyni, mivel még a félárnyékban parkoló, leengedett ablakú járművek utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 fokosra is. Amennyiben napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A meleg időjárás a szabadtéri tüzek kockázatát is növeli, jelenleg hat vármegyében érvényes tűzgyújtási tilalom van. A hőségriasztás ideje alatt nem tanácsos a kerti zöldhulladékot elégetni, még ott sem, ahol az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók és grillezők ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet. A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is, ezért fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni, mivel a kéményben légdugó alakulhat ki, ami a füstgáz visszaáramlását és szén-monoxid fejlődését okozhat.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet a hőségriasztás ideje alatt. Emellett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhetőek a hőségriasztások hírei, ahol a felhasználók rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.