A brit választások utáni tőzsdei kilátások és a Shell vállalat helyzete

Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt győzelmet aratott a választásokon, ami jelentős változásokat hozhat a gazdasági és pénzügyi környezetben, beleértve a részvénypiacot és a befektetői bizalmat.

A Munkáspárt és a Konzervatív Párt választási ígéretei jelentősen eltérnek egymástól, ami különböző következményekkel járhat a befektetési környezetre nézve. A Munkáspárt tervei között szerepel például a magántőkealap-kezelők adójának emelése, ami aggodalmakat és kérdéseket vet fel a befektetők körében.

A CNBC által megkérdezett tőkepiaci szakértők szerint a részvénypiacok összességében valószínűleg nem reagálnak hevesen a választási eredményekre, de egyes részvények és ágazatok komoly hatást szenvedhetnek. James McManus, a Nutmeg befektetési igazgatója szerint a választások többnyire nem mozgatják meg jelentősen a piacokat, ha az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakulnak.

Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown elemzője szerint a Munkáspárt győzelme stabilitást hozhat az Egyesült Királyság számára, ami pozitívan befolyásolhatja a befektetői bizalmat. Különösen érintett lehet a közüzemi szektor, ahol a Munkáspárt a vízszolgáltatókra kiszabott bírságok emelését tervezi, míg a védelmi szektorban a költségvetés növelése kedvező lehet a légvédelmi vállalatok számára, mint például a BAE Systems, amelynek részvényei idén jelentős emelkedést mutattak.

A Shell vállalat helyzete azonban aggodalomra ad okot, hiszen a cég bejelentette, hogy akár 2 milliárd dollárnyi adózás utáni értékvesztést is elkönyvelhet, amely elsősorban a szingapúri és rotterdami üzemekhez kapcsolódik. A vállalat a rotterdami létesítményének építését ideiglenesen felfüggeszti, amely évi 820 ezer tonna bioüzemanyagot állított volna elő, és ennek következtében 600-1000 millió dolláros adózás utáni értékvesztésre számít. Emellett a szingapúri finomító és vegyipari üzem eladásáról is megállapodott, ami további 600-800 millió dollár közti értékvesztéssel járhat.

A cikk megjegyzi, hogy a benne foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak. Azonban a brit esküvői szokásokról szóló frappáns történetek, mint például Fern Adelle Ditchburn csokordobása, amelyet hétéves unokaöccse fogott el, és amely videó több mint 10 millió megtekintést ért el, nem befolyásolják a tőzsdei kilátásokat, de jól mutatják a brit társadalom sokszínűségét és a közösségi média erejét.

Egy másik figyelemre méltó esemény, amely szintén a brit társadalom egyedi jellegét tükrözi, egy bulldog hőstettével kapcsolatos. Egy brit férfinek, David Lindsay-nek, a kutyája, Harley, csontig rágta a lábujját, miközben aludt. A férfi, aki nem érezte a fájdalmat a sérülés miatt, kórházba került, ahol kiderült, hogy a kutya cselekedete felhívta a figyelmet egy súlyosabb egészségügyi problémára. Az orvosok felfedezték, hogy a férfi lábának amputálásra került volna sor, ha nem állítják vissza a vérellátását, miután két artériája is elzáródott. David Lindsay hálás a kutyájának az életmentő tettért, és viccesen megjegyezte, hogy ha nem tarthatja meg a lábujját, szeretné hazavinni ajándékba Harley-nak, de végül megtarthatta.