A szállodaipar diadala: egyedüli növekedő a piacon

Az idei évben lassú javulás várható az irodapiacon, annak ellenére, hogy az üres ingatlanok aránya magas, és a gazdasági helyzet sem támogatja a fejlesztéseket. Ezzel szemben a szállodai szegmens kiugró növekedést mutat a turizmus fellendülésének köszönhetően.

Az irodapiacon a fejlesztések lassú ütemben haladnak, a korábbi gyors növekedéshez képest kevés előrelépés történt, a fejlesztők leginkább a már megkezdett projekteket fejezték be. A DLA Piper Hungary szerint 2024-ben lassú javulás várható az irodapiacon, annak ellenére, hogy az üres ingatlanok aránya továbbra is magas és a gazdasági bizonytalanságok sem kedveznek a jelentős fellendülésnek.

A logisztikai- és ipari piacokon a növekedési trendek stabilizálódni látszanak a világjárvány utáni megnövekedett kereslet után. Az ázsiai országokból érkezik a legtöbb beruházási volumen, az EU-n kívüli beruházók dominálnak ebben a szegmensben.

A kiskereskedelmi piacon a hazai beruházók vitték a prímet az ingatlanügyletekben. A vásárlók növekvő jövedelme és az inflációs nyomás csökkenése pozitívan hathat a kiskereskedelmi ágazat látogatottságára és forgalmára 2024-ben, ami hozzájárulhat egy lassú, de folyamatos fellendüléshez.

A bérleti szerződések tárgyalása során a bérlők kerültek előnyösebb pozícióba a bérbeadókkal szemben. A megkötött tranzakciók jelentős része a meglévő bérleti szerződések meghosszabbítására irányult, sok bérlő pedig a bérelt terület csökkentését is kérte, ami összhangban van a nagyobb rugalmasságot biztosító bérleti szerződések iránti növekvő igénnyel.

A szállodai szegmens az egyetlen, ahol 2023 és 2024 folyamán nemcsak stabilitás, hanem egyértelmű növekedés is tapasztalható, amely tendencia várhatóan tovább folytatódik. A szállodák kihasználtsága nő a turisztikai ágazat fellendülése és az országszerte megrendezésre kerülő rendezvények köszönhetően.

A külső finanszírozás továbbra is elérhető és versenyképes maradt, a hagyományos kereskedelmi bankok megőrizték vezető szerepüket az ingatlanfinanszírozásban az alternatív finanszírozókkal szemben. A 2023-as év nem hozott jelentős új fejlesztéseket és ingatlantranzakciókat, ami a projektfinanszírozás arányában is megmutatkozott.

Az ESG-szempontok egyre fontosabbá válnak az ingatlanpiac minden szektorában, és befolyásolják az eszközök teljes életciklusát. Az EU ambiciózus célkitűzései, mint az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv, jelentős változást idéznek elő a szektorban. Az uniós források segítik a tagállamokat a felújításra irányuló törekvések támogatásában 2023 és 2030 között. A megújuló energiaforrások egyre jelentősebb térnyerése is támogatja az energiahatékony és zöld megoldások iránti igényt.

Ezen kívül, a Visa és a Mastercard vállalta, hogy további öt évig, 2029 novemberéig fenntartja Európában a máshol kibocsátott kártyákra vonatkozó interchange díjak korlátozását. Ez a lépés pozitív hatással lehet a kiskereskedelmi szektorra is, mivel a díjak korlátozása csökkentheti a kereskedők költségeit és így a fogyasztói árakat is.