A TikTok és a szélsőjobb: Virális tartalmak és politikai befolyás Közép-Kelet-Európában

A közép-kelet-európai országokban a TikTok platformja ellenére a vállalat biztonsági ígéreteinek, továbbra is teret enged az álhíreknek és összeesküvés-elméleteknek, ahol a szélsőjobboldali pártok és az orosz hátterű dezinformációs hálózatok tartalmai kiemelkedően nagy elérést érnek el.

Németországban a TikTok segítségével a szélsőjobboldali mozgalmak növelték támogatottságukat a fiatalok körében, fizetett hirdetésekkel is elősegítve a viralitást. Lengyelországban a szélsőjobboldal dominálta a TikTok nézettségi versenyét, ami brüsszeli képviselői székeket eredményezett, míg Magyarországon a Mi Hazánk elnökének videói szintén nagy nézettséget generálnak.

A német TikTok-színtér a jobboldali szélsőségesek központjává vált, részben fizetett tartalmaknak köszönhetően. A Firehose projekt német kutatói szerint könnyű népszerűséget vásárolni a platformon, amit a szélsőjobboldali AfD párt is kihasznált, jelentősen növelve tartalmaik megtekintéseit és interakcióit.

A lengyel Konfederacja szövetség hat mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, részben a TikTokon szerzett jelentős támogatásnak köszönhetően. A Konfederacja hivatalos oldala és vezetője, Sławomir Mentzen is kiemelkedő követőtáborral rendelkezik a platformon. Érdekesség, hogy a Konfederacja némelyik újonnan megválasztott képviselője csak a választások előtt indította el TikTok-fiókját.

A cseh TikTokon a szélsőjobboldali tartalmak és az orosz propaganda csatornái között átfedés figyelhető meg. Tomio Okamura és Alena Schillerová követői gyakran találkozhatnak Putyin-párti csatornák videóival az algoritmusoknak köszönhetően.

Magyarországon az orosz dezinformációs tartalmakat a mainstream médiaforrások is terjesztik a TikTokon. A Mi Hazánk párt elnökének, Toroczkai Lászlónak a legnézettebb videóját már több mint egymillióan látták a platformon.

A TikTok vállalat tagadja, hogy a dezinformáció virágzik a platformján, és hangsúlyozza, hogy hatékonyan küzd a dezinformáció ellen, tényellenőrzőket alkalmazva és proaktívan törölve a káros tartalmakat. A vállalat szerint a félretájékoztatás viszonylag ritka a TikTokon.

A cikk szerzői között szerepel Anastasiia Morozova / Frontstory, Iulia Stānoiu / Context.ro, Eva Stefankova / Investigative Center of Jan Kuciak, Josef Slerka / Investigace.cz, Kaili Malts / Delfi, Petra Blum / Westdeutscher Rundfunk (WDR), Zalán Zubor / Atlatszo, és az illusztrációt Aleksandra Ołdak / VSquare készítette.