A miniszterek hatáskörének átszervezése

A kormány új rendeletet hozott, amely jelentős változásokat vezet be a miniszterek hatáskörében, többek között a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter hatáskörének csökkenésével, valamint a Kabinetiroda vezetőjének és más minisztereknek a megerősödésével.

A július 2-án kiadott Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében átalakításra kerültek a miniszterek hatáskörei. Pintér Sándor belügyminiszter hatásköre csökken, mivel több hagyományosan belügyi feladatot vesznek el tőle, például a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, az útlevélkiadás szabályozását, a közlekedési előéleti pontrendszert, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kötvény nyilvántartását, valamint a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiadását, cseréjét és pótlását, amelyeket Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének hatáskörébe utalnak át.

A vízgazdálkodás területe az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül át, kivéve a mezőgazdasági öntözés céljából használt felszín alatti vízkivételeket, amelyek engedélyezése továbbra is a Belügyminisztérium hatáskörében marad. Az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba átveszi Lázár János építési és közlekedési minisztertől az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatokat is, valamint felelős lesz a vízvédelemért, a vízügyi igazgatási szervek irányításáért, a víziközmű-szolgáltatásért, a települési szennyvízelvezetés szabályozásáért, az ár- és belvízvédekezés országos irányításáért és a vízminőségi kárelhárításért.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hatásköre tovább bővül, hiszen ő lesz felelős az űrtechnológia területéért, átvevén ezt a hatáskört Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől. Emellett a fogyasztóvédelem is a nemzetgazdasági tárcához kerül át Tuzson Bence igazságügyi minisztertől. Nagy Márton feladata lesz a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére, valamint a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait fogja meghatározni az érintett minisztériumok bevonásával.

A védelmi ipari fejlesztések és beruházások terén is Nagy Márton hatásköre bővül, aki a jövőben a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait fogja meghatározni az érintett minisztériumok bevonásával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter továbbra is a kormányközi koordinációt és nemzetközi képviseletet látja el a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatban, és ő határozza meg az ilyen fejlesztések stratégiáját és irányait.

Szijjártó Péter külügyminiszter további hatásköröket veszít, többek között már nem ő határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon, valamint a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait is elveszíti, amelyeket Nagy Márton vesz át. Ezzel egyidejűleg a külképviseletek igazgatására szánt összeget 10 milliárd forinttal megemelték, amit a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra szánt keretéből vontak le.

Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója pozíciója is erősödik, hiszen ő lesz felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, és feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

A kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, így a feladat-átcsoportosítások mögötti okok egyelőre ismeretlenek, de a következő napokban várhatóan nyilvánosságra hozzák azokat – számolt be a hvg.hu.