A kormány még idén törvényben tiltaná be a műhúst és új pályázatot hirdet az agrárium támogatására

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról szóló terveit, amelyeket a kormány még az idei évben törvénybe kíván foglalni, miközben új pályázatot hirdet az ültetvénytelepítés és a gyógynövénytermesztés támogatására.

Az Agrárminisztérium a kormány honlapján közzétett információk alapján tervezi, hogy még az év folyamán törvényben tiltaná be a laboratóriumi hús előállítását és forgalomba hozatalát. A törvényjavaslatot az emberi egészség és a környezet védelme, az agrárium fenntartható termelése, valamint a hagyományos vidéki életforma védelme indokolja.

A kormányzati érvelés szerint a hagyományos élelmiszerek termelése pozitív hatással van ezekre a területekre, míg az új technológiák és termelési módok veszélyeztetik az alapvető értékeket, beleértve az Alaptörvény által meghatározott testi és lelki egészséghez, valamint egészséges környezethez való jogokat.

A laboratóriumi hús, amelyet állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között állítanak elő, az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás kivételével, még összetevőként is tilos lenne előállítani és forgalomba hozni.

A tervezet szerint a szabálysértőkkel szemben az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv lépne fel. A kormány azt szeretné, ha az Országgyűlés felhatalmazná őt, hogy rendeletben jelölje ki az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet. A törvénytervezetet az uniós irányelveknek megfelelően előzetesen bejelentették Brüsszelnek és az uniós tagállamoknak. A hatásvizsgálati lap szerint a törvény elfogadása nem változtatna érdemben az ország versenyképességén.

A műhús betiltásának terve mellett az Agrárminisztérium és Nagy István agrárminiszter egy új, 25 milliárdos keretösszegből gazdálkodó pályázati felhívást jelentett be az ültetvénytelepítés és a gyógynövénytermesztés támogatására. Az 500 millió forintos elnyerhető támogatásnál az alap intenzitás 50 százalékos, fagyvédelmi gépek beszerzéséhez 65 százalékos, míg öntözőrendszerek javításánál 70 százalékos.

A támogatás segítségével üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására nyílik lehetőség, mivel a telepítés mellett lehetőség lesz az ültetvények vízellátását biztosító öntözőrendszer kiépítésére, kedvezőtlen éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő technológiák alkalmazására és egyes, a betakarítást segítő gépek, eszközök beszerzésére is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 10. napjától lesz lehetőség, a felhívás és a hozzá kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán találhatók.

A műhús betiltásának terve nem újdonság a magyar politikában. Nagy István agrárminiszter már korábban, januárban egy olasz termelői szervezet elnökével egyeztetett a témában, miután Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását. Nagy István ezt követendő példának nevezte, hangsúlyozva a normalitás és a gazdák munkájának megbecsülését, mondván, nélkülük nincs élelmiszer, nincs jövő. Orbán Viktor miniszterelnök is kritizálta a műhúst, amikor az idei évértékelőjében beszélt az új uniós agrárszabályok veszélyeiről az európai mezőgazdaságra, és kifejtette, hogy helyben termelt élelmiszer helyett műhúst és GMO-s termékeket kínálnak.