Fülhallgatóiba is kamerát szerelne az Apple

Minden korábbinál vadabb találgatások láttak napvilágot a következő AirPods Prókkal kapcsolatban, amelyek szerint az Apple kamerákat szerelne a fülhallgatókba, nem képkészítésre, hanem az Apple Vision adta élmények fokozására és új gesztusvezérlések aktiválására.

Az Apple első vezeték nélküli fülhallgatói közel tíz évvel ezelőtt jelentek meg, és az alapkoncepció azóta nem sokat változott, bár a hangzás és az üzemidő javult, és megjelentek a zajkioltással rendelkező „Pro” modellek is. Ming-Chi Kuo, az egyik legmegbízhatóbb Apple-szakértő szerint azonban a vállalat készen áll arra, hogy a következő generációs AirPods Prókat magasabb szintre emelje kamerák beépítésével.

Az AirPodsok jövőjével kapcsolatban korábban is számos pletyka látott napvilágot, például olyanok, amelyek szerint az Apple megszabadulna a készülék szárától, vagy pulzus- és testhőmérőt építene be a fülhallgatókba. Ezek a spekulációk azonban egyelőre nem valósultak meg, így a kamerás AirPodsok érkezését is érdemes kétkedéssel fogadni. Azonban az Apple döntése, hogy kamerákat helyezzen el a fülhallgatókban, nem tűnik annyira logikátlan lépésnek, ha jobban megvizsgáljuk a lehetséges felhasználási módokat.

A harmadik generációs AirPods Prók várhatóan egy infravörös kamerát tartalmaznak majd, amely hasonló lehet az iPhone-ok és az iPadek Face ID moduljában találhatóhoz. Az Apple célja ezzel nem az arcfelismerés lenne, hanem a virtuálisvalóság-szemüveg, a Vision Pro képességeinek bővítése. Az infravörös kameráknak köszönhetően a fülhallgatók viselésével tovább bővíthető lenne a Vision Pro látótere, ezzel fejlesztve a felhasználói élményt. Emellett a gesztusvezérlés is egy lehetséges új funkció lehetne, ahol például kézmozdulatokkal lehetne szabályozni a hangerőt vagy váltani a dalok között.

Az Apple szakértői, köztük Mark Gurman is, friss információkat szolgáltattak a vállalat jövőbeli terveiről. Gurman szerint az iOS 19, amely a Luck kódnevet viseli, már fejlesztés alatt áll, csakúgy mint a macOS 16 (Codename Cheer), a watchOS 12 (Codename Nepali) és a visionOS 3 (Codename Discovery). Ezeket a rendszereket legkorábban 2025 júniusában láthatjuk majd, míg az iOS 18 végleges verzióját 2023 szeptemberében várhatjuk az iPhone 16-os modellek megjelenésével egyidőben.