Az okosszemüvegek új korszaka: ChatGPT a lencséken keresztül

Az amerikai Solos cég hamarosan piacra dobja az AirGo Vision nevű új okosszemüvegét, amely nem csak beépített kamerával és hangasszisztens szolgáltatással rendelkezik, hanem a ChatGPT-4o mesterséges intelligenciát is integrálja, így forradalmasíthatja a mindennapi életünket.

A Solos új eszköze, az AirGo Vision, a kamerával felszerelt okosszemüvegek piacán jelenthet komoly konkurenciát a Ray-Ban és a Meta által kínált Smart Glasses számára. Az eddigi Solos modellek csupán hangalapú okosfunkciókat kínáltak, azonban az új változat már kamerával is fel lesz szerelve, ami új lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára.

Az AirGo Vision egyik kiemelkedő újítása az OpenAI által fejlesztett GPT-4o mesterséges intelligencia modelljének integrációja, amely képessé teszi a készüléket a környezetben lévő tárgyak felismerésére és az azokkal kapcsolatos kérdések megválaszolására. Ezáltal például egy ismeretlen épületet könnyedén azonosíthatunk, csupán azzal, hogy megkérdezzük a szemüvegtől, és a válasz megjelenik a lencsén.

A kényelmi funkciók terén az AirGo Vision további újdonságokat is kínál, mint például az értesítési LED-ek, amelyek figyelmeztetnek a felhasználót a beérkező hívásokra és e-mailekre. Emellett a gyártó ígérete szerint a készülék nem csak az OpenAI ChatGPT-jét, hanem más nyelvi modelleket is támogatni fog, mint az Antropic Claude és a Google Gemini rendszereit.

Az Apple vállalat is lépéseket tesz az AI területén, bár a konkurenciától jóval lemaradva, végre bejelentette, hogy jönnek az AI-val felturbózott funkciók a készülékeikre. Az iOS 18 és a macOS 15 frissítések, amelyek 2024 őszén érkeznek az iPhone, iPad és Mac eszközökre, tartalmazni fogják ezeket az újításokat. Azonban Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint az Apple Intelligence néven bemutatott funkciók nagy része csak eleinte lesz ingyenes, és a vállalat egy fizetős modell, az Apple Intelligence+ bevezetését tervezheti, ahol a felhasználóknak havidíjas előfizetéses alapon kell majd fizetniük az AI szolgáltatásokért.

Az Apple jelenlegi együttműködése az OpenAI-vel kiterjedhet más partnerekre is, például a Google-lel is tárgyalásokat folytatnak. Gurman szerint az új operációs rendszerek megjelenésekor bejelenthetik a partnerséget, legalábbis az USA-ban. Az Apple-nek más partnert kell keresnie a kínai piacra, mivel az OpenAI termékei ott nem engedélyezettek.