Amerikai katonai bázisok megnövelt készültsége Európában

Terrortámadástól való félelem miatt több Európában található amerikai katonai bázison megnövelték a készültségi szintet, "Charlie" szintre emelve azt.

A CNN amerikai katonai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy több amerikai bázison is "Charlie" készültségi szintet vezettek be, ami azt jelzi, hogy a támaszpontok vezetése komolyan tart attól, hogy a létesítmények személyzetét támadás érheti. A "Charlie" készültségi szint bejelentése különösen jelentős, mivel egyes támaszpontokon több mint egy évtizede nem volt szükség ilyen magas szintű elővigyázatosságra.

A CNN által megnevezett egyik érintett létesítmény a Stuttgart melletti amerikai katonai légitámaszpont, ahol az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának központja található. Azonban a jelentés nem tartalmaz részleteket arról, hogy mi állhat a fenyegetés hátterében. Dan Day fregattkapitány, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője a váltást nem kommentálta, de elmondta, hogy a parancsnokság folyamatosan elemzi azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek a külföldön tartózkodó amerikai katonák biztonságára, bár konkrét lépésekről műveleti biztonsági okokból nem adhatott felvilágosítást.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információk hatására rendelték el a készültségi szint emelését, bár az európai hatóságok már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a párizsi olimpia, valamint a Németországban zajló foci-Európa-bajnokság miatt nagyobb lehet a kockázatuk a terrorcselekményeknek.