Karibi álomszigeteket pusztított el a rekordhurrikán

A Beryl hurrikán, amely az 5-ös erősséget is elérte, óriási pusztítást végzett a Karib-térségben, többek között Jamaicán is komoly károkat okozhat. A vihar, amely nemrég söpört végig a Kis-Antillákon, már négy halálos áldozatot követelt.

A BBC News beszámolója szerint a Beryl hurrikán hétfőn ért partot a Grenada szigetországához tartozó Carriacou-n, és kettőt Grenadán, egyet pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken szedett halálos áldozatokat. A vihar ekkor már 4-es fokozatú volt, és 240 kilométer/órás széllel csapott le. Dickon Mitchell, Grenada miniszterelnöke szerint további áldozatokat találhatnak, különösen Carriacou-n, ahol a hurrikán szeme is áthaladt, és ahol a miniszterelnök szerint fél óra alatt a sziget a földdel vált egyenlővé.

A katasztrófa súlyos károkat okozott az épületekben és az infrastruktúrában. Saint Vincent és a Grenadine-szigetekhez tartozó Union-szigeten Ralph Gonsalves miniszterelnök szerint az épületek 90 százaléka megsemmisült vagy megsérült. Az érintett szigeteken sok helyen még nincs áramszolgáltatás, és sok otthon maradt tető nélkül. Barbadoson és Martinique-en is jelentős károk keletkeztek. A közösségi médiában megjelent videók és képek tanúsága szerint is óriási károkat okozott a hurrikán: a felvételeken leszakadt tetejű házak és romok között kutakodó emberek láthatók.

Jamaica lehet a Beryl hurrikán következő célpontja, ahol szerda délutánra várják a vihart, életveszélyes erősségű szelekkel. A helyiek egyelőre nyugodtak, de a pánik a közeledő szerda folyamán eluralkodhat. A kormány a lakosokat magasabban fekvő területekre költözésre szólította fel.

Bár a Beryl hurrikán nem éri el közvetlenül a Dominikai Köztársaságot és Haitit, ott is komoly problémákat okozhat, különösen Haitin, ahol a lakosság nincs felkészülve egy ilyen erős viharra. A Beryl hurrikán már így is történelmet írt, mivel ilyen korán még sosem alakult ki 5-ös erejű hurrikán, és mindössze 42 óra alatt erősödött trópusi depresszióból 3-as fokozatú viharrá. Az Amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal előrejelzése szerint az idén akár hét komoly hurrikán is kialakulhat az Atlanti-óceánon. A Beryl a rekordmeleg vízből nyerte erejét, amely most melegebb, mint a hurrikánszezon csúcspontján, szeptemberben lenne. A meteorológusok szerint a melegebb vízhőmérséklet a globális klímaválság következménye, amelyet elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okoz.