Joe Biden elnökjelöltségének visszalépését sürgeti a The Economist

A The Economist szerkesztőségi állásfoglalásában arra ösztönzi a demokratákat, hogy gyakoroljanak nyomást Joe Biden amerikai elnökre, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A múlt csütörtöki elnökjelölti vita után fogalmazták meg véleményüket.

A lap csütörtökön közölte véleményét, amely szerint Biden "nézni is fájdalmas volt egy öreg emberként, aki küszködik a szavakkal, és tényekkel", és "képtelen volt érvelni egy gyenge ellenféllel szemben, ami lehangoló volt" . A szerkesztők emellett kritikával illették Biden kampányirányítóit is, mondván, hogy az a "művelet, amivel próbálják tagadni azt, amit amerikaiak tízmilliói saját szemükkel láthattak, még károsabb, mert ennek tisztességtelensége megvetést vált ki" .

A New York Times korábban hasonlóan arra kérte az elnököt, hogy ne induljon újra, és ehhez Reed Hastings, a Netflix társalapítója is csatlakozott, aki szerint Bidennek át kellene adnia a helyet egy energikus demokrata vezetőnek, aki legyőzheti Donald Trumpot . Reed Hastings vagyonát a Forbes 4,8 milliárd dollárra becsüli.

Biden szerdán este a Fehér Házban több mint 20 demokrata párti kormányzóval találkozott, és másfél órán át tárgyalt velük, akiket változatlan elnökjelölti ambícióiról biztosított, ugyanakkor egyes sajtóbeszámolók szerint elismerte előttük, hogy több alvásra van szüksége, ezért este 8 óra után nem vállal programot . A találkozó után három kormányzó nyilatkozott arról, hogy őszinte és nyílt megbeszélést folytattak az elnökkel .

Az ABC televíziócsatorna pénteken, főműsoridőben sugároz előre rögzített interjút Joe Bidennel, amelyben a múlt heti teljesítménye és újraválasztási ambíciói is terítékre kerülnek .

Donald Trump és kampánya abban reménykedik, hogy Biden elnök versenyben marad, mivel úgy vélik, hogy még Trump bűnügyi elítélése és más vádak ellenére is legyőzhetik őt. Nyilvánosan Trump és szövetségesei elutasították azokat a felvetéseket, hogy Biden visszaléphet a versenytől, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a demokratáknak már túl késő lenne irányt változtatniuk. Belső körben azonban elkezdtek felkészülni a különböző lehetőségekre, és úgy érzik, hogy nehezebb lehet egy másik demokratát legyőzni, aki nem Biden vagy Harris .

Trump tanácsadói belső körben megdöbbentek azon, hogy Biden milyen gyengén teljesített, mivel azt hitték, hogy erősebb vitapartner lesz. Eközben a Daily Beast megszerzett egy videót, amelyben Trump egy golfkocsiban ülve azt állította, hogy ő kényszerítette Bident a versenyből való kilépésre, és hogy Kamala Harris alelnök még jobb számukra lenne .

Biden kampánya és a Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy az elnök továbbra is elkötelezett a jelöltség mellett, és újabb kampányrendezvényeket és legalább egy televíziós interjút terveznek. A kampány bejelentette, hogy júniusban 127 millió dollárt gyűjtött össze, és a hónapot 240 millió dollár készpénzzel zárta, szemben Trump 111,8 millió dolláros összegyűjtött és 285 millió dolláros bankszámlájával .

A republikánusok jelezték, hogy a demokrata előválasztók és a demokratikus folyamat elleni támadásként értelmeznének minden olyan demokrata erőfeszítést, amely Biden leváltására irányul .

Egyetlen megválasztott demokrata sem akar − Lloyd Doggett texasi képviselőn kívül − az lenni, aki megmondja Biden elnöknek, hogy a csütörtöki vita után félre kellene állnia. Biden kampánya ragaszkodik ahhoz, hogy ez még csak szóba sem kerül .

Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök megvédte Bident a csütörtöki vitán nyújtott teljesítménye után, de később jogos kérdésnek nevezte, hogy Biden vitateljesítménye csak egy epizód, vagy ez egy állapot, és azt javasolta, hogy a demokraták beszéljenek a kérdésről .

Kentucky állam demokrata kormányzója, Andy Beshear, aki egyike azoknak, akiket lehetséges utódként emlegetnek, nyitott kérdésként kezelte ezt az ügyet, és nem zárta ki, hogy megkérjék az elnököt, hogy beszéljen egy kicsit többet az amerikai népnek az egészségi állapotáról vagy a vitán nyújtott teljesítményéről .