Pakisztáni rizsimport betiltásának lehetősége

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok fontolóra vette a pakisztáni rizs importjának betiltását, miután a szállítmányok nem feleltek meg a nyugati minőségi előírásoknak.

Az EU, az USA és Nagy-Britannia a Pakisztánból érkező rizs betiltását fontolgatja, miután az innen származó szállítmányok nem feleltek meg a nyugati minőségi sztenderdeknek. A pakisztáni rizs importjának esetleges megtiltása jelentős áremelkedést okozhat a globális élelmiszerpiacon, tekintettel arra, hogy az ázsiai ország a világ vezető rizsexportőrei közé tartozik.

Pakisztán mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazata szűk exportbázissal rendelkezik, amelyen korlátozott árucikkek dominálnak, és a rizs az ország elsődleges exportcikke, amely a 2024-es pénzügyi évben várhatóan több mint 3,5 milliárd dollárnyi devizát termel majd.

Az Európai Unió 2023-ban fokozott riasztást adott ki, mivel a Pakisztánból és Indiából származó rizsszállítmányokban növényvédőszer-maradványokat találtak, különösen a basmati rizs esetében, amelyek nem feleltek meg az EU peszticidekre vonatkozó maximális maradékanyag-határértékeinek. A korábbi években India nagyobb arányban nem felelt meg az uniós követelményeknek, de 2024-ben a pakisztáni rizsszállítmányok többször voltak problémásak, mint az indiai termékek.

A növényvédőszer-maradékok és a mikotoxinok számának növekedése miatt az uniós tilalommal fenyegetett exportőrök körében komoly riadalom alakult ki.

A helyi piacokról származó rizs vásárlása során a legtöbb malom nem rendelkezik elegendő ismerettel az áru eredetéről vagy az alkalmazott gazdálkodási gyakorlatról, ami a nyomon követhetőség és a minőségbiztosítás hiányában tovább növeli a nem megfelelő rizsszállítmányok elterjedtségét. Az indiai Pandzsáb állam a basmati rizsben található növényvédőszer-maradványok csökkentése érdekében tíz agrokémiai anyag betiltását jelentette be, míg Pakisztánban egyelőre hiányoznak a hasonló élelmiszerbiztonsági előírások.