Irán elnökválasztás: a második fordulóban a konzervatív jelölt az esélyesebb

Iránban pénteken megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, miután az első körben egyik jelölt sem szerezte meg a szükséges többséget. Az előző elnök, Ebrahim Raíszi helikopterbalesetben bekövetkezett halála után kiírt választásokon a reformista Maszúd Pezeskian és a konzervatív Szaíd Dzsalili mérkőzik meg egymással.

Az első fordulóban a részvételi arány rekordalacsony, mindössze 40 százalék volt. Pezeskian, az egyetlen engedélyezett reformista jelölt, 10,45 millió szavazatot kapott, míg Dzsalili 9,47 milliót. A második fordulóban azonban Dzsalili tűnik az esélyesebbnek, részben azért, mert a konzervatív táborból kiesett jelöltek támogatói várhatóan őt fogják támogatni.

Pezeskian, aki korábban egészségügyi miniszterként is tevékenykedett, a parlamentben folytatja munkáját, és gyakran bírálja a rezsim erkölcsrendészeti előírásait. Dzsalili pedig több fontos diplomáciai pozíciót töltött be, köztük az iráni főtárgyalói szerepet a 2015-ös nukleáris megállapodás egyeztetésein.

A választás előtt éles viták és botrányok jellemezték a kampányt, de a leendő elnöknek nem várható, hogy jelentősen változtatna a síita teokratikus rezsim belső szigorán vagy Irán külpolitikáján. A választásokat a vallási vezetés irányítja és manipulálja, és mindkét oldal igyekszik mozgósítani a válságok miatt kiábrándult választókat.