Vörös riasztás a Stromboli vulkánnál és lezárás a cataniai reptéren az Etna kitörése miatt

Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb, vörös színű riasztást rendelte el a Stromboli vulkánszigetén, miután csütörtök este intenzív kitörések kezdődtek, miközben az Etna kitörése miatt lezárták a cataniai reptér feletti légteret is.

A katasztrófavédelem az eddigi közepes, narancssárga szintű riasztást emelte tovább a "gyorsan változó és ingatag" helyzet miatt. A sziget lakosságát folyamatosan tájékoztatják, és felkészítették őket a vészhelyzetben szükséges teendőkre. Habár a lakosokat és turistákat még nem evakuálták, minden előkészületet megtettek az esetleges elszállításukra. A hatóságok a szigetet hajókkal megközelíteni is tilosnak nyilvánították.

Stromboli, amely nyáron turistákkal telik meg, egy néhány száz lakosú kis sziget, amelynek területe valamivel több mint tizenkét négyzetkilométer. A Szicíliától északra fekvő vulkán szerdán ébredt fel, és huszonnégy órán keresztül lövellte a magasba a tüzes lávarögöket. Csütörtök délután a vulkanikus tevékenység intenzívebbé vált, egy nagy sebességű piroklaszt ár elérte a partot és több száz méteres csíkban behatolt a tengerbe, miközben a kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.

Stromboli Európa egyik legaktívabb vulkánjaként van számon tartva. Ezzel egy időben a szicíliai Etna egyik délkeleti kráterja is kitört, amelyet Voragine néven is ismernek. Az Etna kitörése miatt jelentős mennyiségű vulkáni hamu hullott a cataniai repülőtérre, ami használhatatlanná tette a kifutópályát. Emiatt mind az érkezések, mind az indulások felfüggesztésre kerültek, és a reptér feletti légteret is lezárták. A repülőtér fenntartója a Facebookon tájékoztatta az utasokat, hogy a helyzet valószínűleg délután 3-ig marad így, és azt javasolják az utasoknak, hogy mielőtt elindulnak a reptérre, ellenőrizzék, hogy hogy áll a járatuk.

Európa leghíresebb vulkánja, az Etna július elején, fél évnyi szünet után látványos kitöréssel éledt fel újra. Bár a kitörés elsőre vonzó lehet a turisták számára, korábbi esetek alapján bármikor átválthat egy erőteljesebb, úgynevezett paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe. Catania repülőterén korábban óránként csak öt gép le- és felszállását engedélyezték, de a jelenlegi helyzetben a repülőtér teljesen leállt.