UBM: jelentős beruházás Kazahsztánban

Az UBM cégcsoport mintegy 50 millió eurós, azaz körülbelül 20 milliárd forint értékű beruházást tervez Kazahsztánban, ahol egy premixüzemet, laboratóriumot és oktatási központot kíván felépíteni. A magyar takarmánygyártó piacvezető vállalat a következő két évben kívánja megvalósítani a terjeszkedést a közép-ázsiai ország déli részén, évi 30 ezer tonna kapacitással.

A kazah kormányzat az állategészségügy és az állattenyésztés fejlesztése érdekében jelentős erőfeszítéseket tesz, aminek köszönhetően az UBM előrejelzése szerint az ország ipari takarmányigénye öt éven belül a jelenlegi szint több mint másfélszeresére, évi 6,3 millió tonnára növekedhet.

Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója szerint a beruházás hozzájárul majd a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységen alapuló ágazati know-how és a legfejlettebb technológia kazahsztáni elterjesztéséhez, elősegítve ezzel a térség mezőgazdaságának fejlődését. Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokat egy 1996-ban életbe lépett kölcsönös beruházásvédelmi megállapodás, valamint egy tíz évvel ezelőtt kötött stratégiai partnerségi megállapodás is erősíti.

A magyar vállalatok 2005 óta összesen 320 millió dollár értékben fektettek be Kazahsztánban, a kazah nemzeti bank statisztikái szerint. Az UBM beruházását saját tőkéből, magyar és kazah állami forrásokból, valamint kockázati tőke bevonásával tervezi finanszírozni, és a projektet kazah leányvállalatokon keresztül kívánja megvalósítani.