Lerendezik a lakásfoglalók a londoni lakhatási válságot

Csütörtökön parlamenti választásokat tartottak az Egyesült Királyságban, ahol a Brexitből lábadozó országot súlyos gazdasági problémák sújtják, és ezek közül kiemelkedik az évtizedek óta tomboló lakhatási válság. London déli városrészében, Croydonban az illegális lakásfoglalók, vagyis a „squatterek” hajléktalanszállókat alakítottak ki a kihasználatlan ingatlanokból, mivel az Egyesült Királyság fővárosában rengeteg az otthontalan ember, és a 14 éve kormányzó konzervatív Toryk szociális rendszere sokakról továbbra sem tud gondoskodni. Becslések szerint jelenleg 300 ezer brit lehet hajléktalan, miközben az országban 700 ezer ingatlan áll üresen.

A Croydonban élő lakásfoglaló fiatalok mintegy 30 elhagyott épületet foglaltak el és tettek lakhatóvá, és a Reclaim Croydon csoportosulás eddig 100 otthontalant helyezett el az általuk felújított épületekbe engedély nélkül. A Brit Főbérlők Szövetsége szerint 2021 óta 300 százalékkal több ilyen önkényes beköltözés történt, mint azt megelőzően.

Az Egyesült Királyság már évtizedek óta lakáshiánnyal küzd, amelynek gyökere a népességnövekedés és a városok terjeszkedésének korlátozása. A MEGFIZETHETŐ LAKHATÁST CÉLZÓ KORMÁNYZATI PROGRAMOK nem tudtak lépést tartani a demográfiai robbanással. A magán és az önkormányzati ingatlanépítések száma elmarad a népességnövekedéstől, és a már meglévő bérházprogramok finanszírozása is nehézségekbe ütközik az infláció, a Covid-recesszió és a Brexit gazdasági hatásai miatt.

A "megfizethető lakhatás" program célja azoknak a segítése, akik nem engedhetik meg maguknak a piaci áron történő lakásvásárlást vagy bérlést. Az ingatlanokat a kormány, az önkormányzatok vagy lakásszövetkezetek biztosítják, többféle konstrukcióban.

Az országrészek közül főképp Angliát és Skócia nagyvárosait érintő lakáshiányt a 2008-as hitelválság is súlyosbította. A 2000-es években a Bank of England alacsony alapkamattal hitelezett, ami a jelzáloghitelek rossz célú felhasználásához vezetett. Az ingatlanárak és bérleti díjak emiatt az egekbe szöktek, és egyre kevesebb ember birtokolt egyre több lakást.

A csütörtöki választásokon a Munkáspárt jelentős győzelmet aratott, Keir Starmer vezetésével várhatóan kényelmes többséget szerezve a 650 fős alsóházban. Az Ipsos exit pollja szerint a konzervatívok Rishi Sunak vezetésével jelentős vereséget szenvedtek, a Munkáspárt pedig várhatóan 410 helyet szerez, míg a konzervatívok csak 131-et. A választási eredményeket péntek reggelre várják. A konzervatívok több botrány és vezetőváltás miatt küzdöttek, ami jelentős támogatottság-csökkenéshez vezetett. A Partygate botrány és egyéb kontroverziák hozzájárultak a Toryk bukásához, Boris Johnson 2022 júliusában mondott le miniszterelnöki posztjáról. Liz Truss rövid ideig vette át a helyét, mielőtt Rishi Sunakot választották, aki nem tudta csökkenteni a Munkáspárttal szembeni részt, annak ellenére, hogy stabilizálta a párt hanyatlását. Rishi Sunak elismerte a választási vereséget és gratulált Keir Starmernek, egyben vállalta a felelősséget a konzervatívok katasztrofális teljesítményéért.

A csütörtöki választásokon mind a konzervatívok, mind a Munkáspárt több lakás építésével ígéri kezelni a lakhatási válságot. A szakértők szerint azonban ez önmagában kevés, és az önkormányzatoknak a 700 ezer üresen álló lakás egy részét is hasznosítaniuk kellene. A hajléktalanság „ideiglenes elhelyezéssel” történő kezelése közben jelentős költségeket ró az adófizetőkre.

Nem csak az Egyesült Királyság küzd lakhatási válsággal, világszerte elszabadultak az ingatlanárak, és a vagyon egyre kevesebb kézben összpontosul. A Világgazdasági Fórum becslései szerint 1,6 milliárd embernek nincs megfelelő lakhelye. A Reform Párt, Nigel Farage vezetésével, 4 helyet szerzett, ami kihívást jelent a konzervatívok számára.