Farage először, Corbyn a jelek szerint mindörökké: érdekes egyéni eredmények a brit választásról

Jeremy Corbyn, a Munkáspártból kizárt, életében először függetlenként induló egykori pártelnöke így is simán hozta a londoni Islington North választókerületet. Corbyn itt 1983 óta, vagyis 41 éve képviselő.

Az egykori miniszterelnökjelölt annyira baloldali választókörzetben nyert, ahol rá mint függetlenre és a Munkáspárt jelöltjére együtt 83,6 százalék szavazott, a zöld jelölt futott be harmadiknak és a konzervatív csak negyedik lett, mindössze 5 százalékos eredménnyel.

A Munkáspárt baloldalához tartozó Corbyn vezetésével a párt két egymást követő választáson előbb a háború óta legtöbb, majd legkevesebb szavazatot szerezte. Párttagságát 2020-ban függesztették fel, miután a sorozatos antiszemiota botrányokat követő belső vizsgálat során „drámaian eltúlzottnak” nevezte a Munkáspárton belüli antiszemtizmusról szóló híreket. A kizárás pedig tavaly tavasszal azért történt meg, mert bejelentette, hogy ha nem lehet hivatalos jelölt, elindul függetlenként.

Nigel Farage, az Európa-ellenes brit szélsőjobboldal kulcsfigurája ezúttal a Reform UK színeiben fellépve, nyolcadik nekifutásra tudott bejutni a brit parlamentbe. Farage az essexi tengerparton található Clacton körzetet nyerte meg, 8400 szavazattal verve a képviselői helyet 2017 óta birtokló konzervatív riválisát. Az utolsó felmérésekhez képest is kiugróan jól szereplő Reform - péntek reggeli állás szerint már biztosan van 4 mandátumuk - eleve arra számított, hogy itt kaphatja a legtöbb szavazatot, ezért indult pont itt Farage. Ez volt ugyanis az egyetlen körzet, ahol korábbi hasonló pártja, a UKIP képes volt (időközi) választást nyerni.

A Reform már mandátumot szerzett meglepetésképviselői között van a Southampton fociklub volt elnöke, Rupert Lowe, aki Great Yarmouthban olyan körzetet nyert meg szoros versenyben a munkáspárti Keir Cozens előtt, ahol a konzervatívok jelöltje legutóbb az összes szavazat kétharmadát vitte el, most viszont csak harmadik lett, 25 százalék alatti eredménnyel.

Vesztes konzervatív nagyágyúk

A péntek reggeli állás szerint 8 miniszter és konzervatív vezető már biztosan elvesztette a képviselői helyét, köztük Gillian Keegan oktatási-, Grant Shapps védelmi-, Alex Chalk igazságügyi-, Lucy Frazer kulutrális- és Michelle Donelan tudományos miniszter, illetve Penny Mordaunt, az Alsóház vezetője. Ugyancsak kikapott Jacob Rees-Mogg volt gazdasági miniszter, a konzervatívok jobbszárnyának ismert alakja.

Volt pár olyan ismert konzervatív, aki komoly szavazatveszteséget elszenvedve, de be tudott csúszni a parlamentbe. Richard Holdent, a párt elnökét sokan kritizálták, amiért nem sokkal a választás előtt egy olyan, tuti nyerő konzervatív körzetbe ejtőrnyőzték, ahol a párt az előző választáson a voksot kétharmadárt kapta. Ehhez képest a valóságban 20 darab szavazattal tudott nyerni munkáspárti riválisa ellen, újraszámlálást követően, Basildon and Billericayben.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter 891 szavazattal nyerte Godalming and Ash választókerületet liberális demokrata riválisa ellen, akinél legutóbb másfélszer több szavazatot kapott.

A tory pártelnökségre is esélyesnek tartott Kemi Badenoch gazdasági miniszter 2610 szavazattal nyerte Essex North West kerületet. Korábbi körzetében, Saffron Waldenben legutóbb majdnem 28 ezer szavazattal győzött.