Spermakáosz Ausztráliában: Több ezer minta megsemmisítése

Ausztráliában komoly válságot okoz, hogy több ezer fagyaszott spermiumot kell megsemmisíteni azonosítási problémák miatt, ami a véletlen vérfertőzés veszélyét is magában hordozza.

A queenslandi egészségügyi ombudsman által végzett vizsgálat "rendszerszintű problémákat" tárt fel a minőséggel és a biztonsággal, valamint a felhasználók, a donorok és a donorok által fogant gyerekek védelmével kapcsolatban. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a minták közel felénél fennáll a téves azonosítás veszélye, ami miatt elrendelték több ezer fagyaszott spermium megsemmisítését. Ezáltal a szülők és a donorgyermekek megfoszthatók a kulcsfontosságú genetikai információktól és orvosi feljegyzésektől.

A lombikprogramokban részt vevő páciensek azzal vádolták meg a szolgáltatókat, hogy nem hozták nyilvánosságra a donorok egészségügyi állapotát, tévesen azonosították a petesejteket és embriókat, valamint összekeverték a spermiumokat. Emiatt például egy család más biológiai apáktól származó gyerekeket nevelt fel.

A jelentés szerint Queenslandben a spermaadományok, petesejtminták és embriók 42 százalékánál azonosítási és nyomon követhetőségi problémák merültek fel. Az ombudsman több ezer, 2020 előtt lefagyasztott spermamintát minősített magas kockázatúnak a nyomon követhetőség szempontjából, és felszólította a szolgáltatókat, hogy semmisítsék meg azokat a tárolt donormintákat, amelyek nem felelnek meg a jelenlegi azonosítási előírásoknak.

Ausztráliában már így is súlyos spermahiány van, és a kormányzati adatok szerint minden hatodik ausztrál párnak nehézséget okoz a családalapítás. A lombikprogramok iránti növekvő igény mellett ez a helyzet tovább súlyosbíthatja a spermahiányt.