David Pressman nagykövet beszéde az amerikai függetlenség közelgő évfordulóján

David Pressman amerikai nagykövet beszédet tartott az amerikai függetlenség közelgő 248. évfordulója alkalmából, amelyben többek között a magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát és a pártpolitika szintjére való lealacsonyítás veszélyeit hangsúlyozta.

A nagykövet beszédében méltatta a Pa-dö-dő együttes és a „Bye bye Szása” című dal jelentőségét a magyar függetlenség szempontjából, majd áttért Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi útjára. Pressman szerint fontos lépés volt, hogy az Egyesült Államok bátorítására az ukrán és a magyar kormány vezetői szinten egyeztettek, és feloldották nézeteltéréseiket.

A nagykövet kiemelte, hogy Orbán Viktor gyakran beszél az amerikai választásokról és arról, hogy kit szeretne győztesként látni, ami szerinte egyedülálló az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei között. Pressman szerint veszélyes a kétoldalú kapcsolatok pártosítása, és a magyar kormány jól tenné, ha nem alacsonyítaná le a kapcsolatokat a pártpolitika szintjére.

A beszédben Pressman értékes magyar embereket is említett, mint például Kováts Mihályt, aki az amerikai hadsereg lovasságának létrehozásában segített, vagy Rostás Árpád asztalosmestert, aki a Notre-Dame renoválásában fog segíteni. A nagykövet a Békéscsabai Kolbászfesztivál és a mohácsi Busójárás élményeit is megosztotta, hangsúlyozva, hogy a magyar emberek miért teszik világossá Amerika és Magyarország kapcsolatának fontosságát és időtállóságát.

Pressman szerint a kapcsolat nem a hatalmon lévő személyeken alapul, és a demokráciák egymáshoz fűződnek, nem pedig személyiségekhez. Úgy véli, hogy a demokráciákban az összes ember birtokolja a hatalmat, és az ő nevükben történik a kormányzás. Az amerikai nagykövet szerint egy ország függetlensége és szabadsága azon múlik, hogy ismerjük-e a különbséget a nép és egyes személyek, az elvek és a politika között.

Pressman a beszédében nyíltan beszólt Orbán Viktornak, mondván, hogy nincs még egy olyan szövetségesünk, vagy partnerünk, aki hozzá hasonlóan nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson. A nagykövet szerint Orbán meg van arról győződve, hogy ez „Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen”, de felveti a kérdést, hogy vajon a magyar miniszterelnök úgy viselkedik-e, mintha az Egyesült Államok és Magyarország közötti szövetség „nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn”.

Egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes.

Szövetségesek között ez különösen igaz, és még inkább egy ilyen, következmények szempontjából kiélezett időszakban – magyarázta Pressman. „Ez nem szolgálja a magyar népet, és egy sor más budapesti stratégiai döntéssel együtt azt kockáztatja, hogy Magyarország és Amerika kapcsolata megváltozhat”.

Lehet, hogy Magyarország jelenlegi kormánya „politikai” kérdésnek tekinti az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, de biztosíthatom Önöket, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem így van ezzel

– mondta, majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata népeink – magyarok és amerikaiak – közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek.

Beszéde végén pedig azt mondta, „ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke. Demokráciáink túlmutatnak egy-egy személyen – vagy legalábbis túl kellene mutatniuk –, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is túl kellene ezen mutatni”.