Netflix-producer 13 év börtönre ítélve

Abdulaziz Almuzaini, a szaúd-arábiai Netflix-producer, 13 év börtönbüntetésre és 13 év kiutazási tilalomra ítélték egy terrorizmusellenes bíróság által, több mint egy évtizeddel ezelőtti Twitter-bejegyzései miatt.

Abdulaziz Almuzaini, aki egy háromgyermekes édesapa, nemrégiben egy törölt videóban jelentette be, hogy nem hagyhatja el Szaúd-Arábiát, miután a bíróság a homoszexualitás népszerűsítésével vádolta meg. A férfi szerint az ítéletet az általa készített animációs sorozat miatt hozták meg, de ő úgy véli, semmilyen bűncselekményt nem követett el. Emellett a Myrkott Animációs Stúdió nevű vállalkozását is be kellett zárnia, ami miatt alkalmazottait is el kellett bocsátania.

A texasi születésű, amerikai állampolgár Almuzaini 13 év börtönbüntetésre és 13 éves kiutazási tilalomra ítéltetett egy titkos szaúdi bíróság által, olyan Twitter-bejegyzések miatt, amelyeket több mint egy évtizeddel ezelőtt írt. A Wall Street Journal szerint a bírósági dokumentumokban hivatkoznak ezekre az online bejegyzésekre, amelyekben a férfi gúnyt űzött az arab rezsimből és kiállt a nők jogai mellett.

Az ügyészség szerint a producer társadalmat destabilizáló és a közrendet megzavaró tartalmakat osztott meg. Egy 2015-ös közösségi média bejegyzésében például azt írta: "Senki sem mentheti meg Palesztinát, csak Isten. Az arab országok aligha menthetik meg magukat." A The New York Times információi szerint a 2023 júliusában hozott ítéletet egy fellebbviteli bíróság idén helybenhagyta, és a kiutazási tilalmat 30 évre meghosszabbította.

Almuzaini tagadja a vádakat, és állítja, hogy bejegyzései szarkasztikusak voltak, valamint összhangban álltak az akkori szaúdi politikával. A koronaherceghez, Mohamed bin Szalmán asz-Szaúdhoz fordult segítségért a törölt videójában.

A producer a Szemtől szembe című Netflixes vígjátékhoz is köthető, és 2020-ban ötéves szerződést kötött a streamingóriással. A Masameer megye című animációs sorozat, amelyet a South Park szaúdi változataként is emlegetnek, és amelynek megalkotásában Almuzaini forgatókönyvíróként és producerként is részt vett, világszerte elérhetővé vált.