Új fejlemények: Izrael és a Hamász tárgyalásai folytatódnak

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy újra kezdeményezi a tárgyalásokat a Hamász szervezettel a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás érdekében, amelyek korábban megakadtak.

A tárgyalások újraindításának hírét Netanjahu Joe Biden amerikai elnökkel közölte, és egy izraeli forrás szerint a Hamász által tett új javaslatok miatt reális esély nyílhat a megállapodásra. A Hamász javaslatai jelentős változást jelentenek a korábbi, közel kilenc hónapja tartó gázai háború során tapasztalt álláspontokhoz képest. Az izraeli válasz a Hamász javaslatára pozitív irányba mutat, ami eltér a korábbi, elutasító hozzáállástól.

Netanjahu úgy döntött, hogy küldöttséget indít a Hamászhoz, és a tárgyalásokat az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője fogja vezetni. A miniszterelnök már konzultált is a tárgyalócsoporttal, valamint megvitatta a tárgyalások feltételeit biztonsági kabinetjével.

A Fehér Ház szerint Biden elnök támogatja Netanjahu döntését, és üdvözli a tárgyalások újraindítását, amelyek az amerikai, katari és egyiptomi közvetítők segítségével zajlanak majd. Netanjahu a telefonbeszélgetés során hangsúlyozta, hogy Izrael csak akkor hajlandó befejezni a gázai háborút, ha minden célját eléri.

A tárgyalócsoporton belüli források szerint a megállapodásra jó esély van, de politikai megfontolások miatt akadályok is felmerülhetnek. Netanjahu kormánykoalíciójának néhány szélsőjobboldali tagja fenyegetőzik a kormányból való kilépéssel, ha a háború a Hamász megsemmisítése előtt érne véget, ami veszélyeztetheti Netanjahu miniszterelnöki pozícióját.

A Hamász válaszát Izrael a múlt szerdán kapta meg, amely Biden május végi javaslatára reagált. A javaslat a Gázában fogva tartott mintegy 120 túsz szabadon bocsátását és tűzszünetet tartalmazna. A Hamász rugalmasságot mutatott néhány záradékkal kapcsolatban, amelyek lehetővé tehetik egy keretmegállapodás megkötését, ha Izrael elfogadja azt. A Hamász szerint a megállapodásnak véget kell vetnie a háborúnak és Izrael teljes kivonulását kell eredményeznie Gázából, míg Izrael csak átmeneti szüneteket fogad el a harcokban, amíg a Hamászt ki nem irtják.

A tervezett megállapodás több szakaszból állna: az első két szakaszban az izraeli túszok fokozatos szabadon bocsátását és az izraeli erők kivonását, valamint a palesztin foglyok szabadon bocsátását tartalmazná. A harmadik fázis a háború által szétzúzott területek újjáépítését és az elhunyt túszok maradványainak visszaszolgáltatását foglalná magában.