Ukrajna egy lépéssel közelebb a NATO-tagsághoz

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke megvitatták a NATO-tagországok szándékát, hogy Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez.

A washingtoni találkozó a NATO-csúcstalálkozó előtt egy héttel történt, ahol a felek a szövetség bővítésének lehetőségeiről tárgyaltak. Blinken gratulált Jermaknak a békecsúcson elért eredményekhez és az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában. Megerősítette, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz, és a közelgő csúcstalálkozó segíteni fog ebben a folyamatban.

Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint a megbeszélések során számos témát érintettek, többek között a washingtoni csúcstalálkozót és a szövetségesek szándékát, hogy Ukrajnát közelebb hozzák a NATO-tagsághoz. Emellett szó esett arról is, hogyan lehetne erősíteni Ukrajna ellenálló képességét az orosz agresszióval szemben. A sajtótájékoztatón felmerült Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben.

A tárgyalások során kiemelt figyelmet kapott az ukrán energiahálózat megerősítése is, amely az elmúlt hónapokban jelentős károkat szenvedett az orosz támadások következtében. A G7 csoport által vezetett erőfeszítések célja az infrastruktúra helyreállítása és az energiahálózat stabilitásának megőrzése.

Az Egyesült Államok további támogatását biztosítja Ukrajnának, több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai segítséget küldve, amely a légvédelmi eszközök mellett további nélkülözhetetlen hadi felszereléseket is tartalmaz. Lloyd Austin védelmi miniszter elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és 50 szövetségese, valamint partnere folytatni fogja Ukrajna támogatását a szükséges kritikus képességekkel, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót.

Austin a Pentagonban tartott találkozón Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel egyeztetett, és közölte, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy „hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé”.

(Nyitóképünkön Rusztem Umerov és Lloyd Austin találkozója látható. Fotó: Celal Gunes / Anadolu / Anadolu via AFP)